Az egészségügy jövője kognitív

2017. április 1. 9:30
Fabien Beckers
MedCity News
Olyan mennyiségű orvosi adat, főként képhez lehet hozzáférni, hogy a rájuk alapuló egyedi gyógymódokhoz felhőszámításokat és mesterséges intelligenciát össze kell kombinálni.

„Pontosabb információgyűjtéssel módunkban áll optimális egyéni kezelési módokat kidolgozni betegek számára, csakhogy a kivitelezéshez szükséges technológiákat még fejlesztik. Ezek a rendszerek a világ különböző pontjain élő páciensek adatait felhasználva teszik majd lehetővé, hogy az orvos bevált egyéni gyógymódokat alkalmazzon másokra.

Az orvosi képalkotás szabványos és szerkesztett adatokon alapul, de mérésük manuális folyamat, és a radiológusok rendelkezésére álló eszközök számítási kapacitása is korlátozott. Ezért marad el sokszor minden érintett régió pontos mérése. A diagnosztikai döntések zöme képeken alapuló feltevésekből indul ki. Ha a betegségeket nem tudjuk rendesen nyomon követni, a beteg kezelése sem hatékony, eleve nem azonosítjuk időben a bajt. Ezért kellenek pontos automatizált mérések. Egyik következményük lenne, hogy az orvos manuális adatelemzés helyett több időt töltene betegeivel.

Nemcsak a betegek járnának jól, hanem az orvosi tudás is gyarapodna. Mihelyst automatizált a képek számszerűsítése, big data elemzőeszközökkel vizsgálhatók. Ugyanabban a betegségben szenvedők esetében így jobban érthető a kór különféle kezelések melletti terjedése, a pozitív kimenettel kecsegtető gyógymódok nagy valószínűséggel előrejelezhetők.

Lényeg, hogy precízen mérő rendszer kell, ami a felhő-infrastruktúra és az MI nagykorúvá érésével kivitelezhető. A felhővel az adatok csoportosíthatók, több számítási kapacitás érhető el. MI-vel pontosabban azonosíthatók az érintett régiók. A kettő összekombinálásával több új adatkezelő technika fejleszthető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés