Hét ok, hogy miért örüljünk az MI-nek, s ne féljünk tőle

2017. április 3. 13:00

Karla Lant
Futurism
Sokan félnek a mesterséges intelligencia szép új világától. Pedig ha okosan használjuk, valóban szép lehet az az új világ. Hét ok, hogy miért.

„Sokan félnek a mesterséges intelligenciától. A robotok elveszik a munkánkat, mindenhol megfigyelőrendszerek lesik lépteinket, sőt, az intelligens gépek ellenünk is fordulnak… Pedig rövidlátás figyelmen kívül hagyni, hogy az MI milyen bámulatos formákban teszi jobbá társadalmunkat.

Jobban fenyegeti egyesek állását, mint másokét, viszont a mezőgazdaságról az iparra történő átálláshoz hasonlóan, új munkákat is teremt.

Az online és a fizikai valóságban is megvéd. Biztonságosabbá teszi a pénzmozgásokat, egészségügyi adatokat, hackertámadás előtt észreveszi digitális rendszerek gyenge pontjait.

Javít az egészségügyön, például könnyebben megkülönbözteti a jóindulatú daganatot a rosszindulatútól, mint az ember.

Növeli a járművek biztonságát, csökkenti a forgalmat. Ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a balesetek 95 százalékának emberi hiba az oka. Önvezető autókkal a 90 százalékuk megszűnhet.

Mesterségesintelligencia-rendszerek nemcsak elemzik a környezet globális kockázatait, hanem az energiahasználatot is csökkentik. A Google DeepMind adatközpontja például 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

A magvetéstől a permetezésig forradalmasítják a mezőgazdaságot. A közösségi használatú drónok különösen olcsók és hatékonyak, de rengeteg fáradsággal és idővel megmunkálható terepeken is hasznosíthatók MI-rendszerek.

Az információdömpingben egyre nehezebb megállapítani egy hírről, hogy igaz vagy hamis. Okos algoritmusok segítenek kiszűrni a kamuhíreket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés