Közösségi hálózatok figyelik a világjárványok kitörését

2017. április 11. 8:30
Mivel a közösségi hálózatok sokkal korábban észlelik járványok kitörését, mint a hagyományos média, korai figyelmeztető rendszerré alakíthatók.

A szingapúri A*STAR (Agency for Science, Technology, and Research) ügynökség kutatói a közösségi hálózatokat tanulmányozzák, hogy miként segíthetik a közegészségügy reakcióját járvány-kitörésekre. A közösségi média, a népszerű kínai Weibo hatékonyságát és pontosságát a 2013-as madárinfluenza járvány kitörésével, új megbetegedésekről szóló tudósítások időzítésével kapcsolatban vizsgálták és hasonlították össze hagyományos hírügynökségekkel, közegészségügyi beszámolókkal.

Kiderült, hogy a Weibo mindegyiknél sokkal hamarabb számolt be az esetekről. A kutatók le is vonták a következtetést: komoly előnyök származnak a közösségi média monitoring tevékenységéből, például, ha a járványfigyelő és az arra reagáló rendszereken tartják a szemüket. Korai figyelmeztető rendszerként is funkcionálhatnak, ha szokatlan közegészségügyi jeleket vesznek észre valahol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés