Itt az újabb robotgepárd

2017. április 25. 14:30
Holland gepárd eddig nem volt, most már van. Ugyan robot, de nagyon sok célra használható, például rajta keresztül tudhatják meg a fejlesztők, hogy mi kell a jövő robotjaihoz.

Népszerűek a gepárdok: az MIT és a Boston Dynamics után most a holland Twente Egyetem kutatói fejlesztenek a világ leggyorsabb szárazföldi állatról mintázott robotot. A méretarányosan kicsinyített gép csak 15 százalékkal fogyaszt kevesebb energiát, mint a közismerten energiatakarékos igazi gepárd.

„Olyan robotot akartam, ami ugyanúgy fut, és a fejlesztés során összeszedett ismereteket új gépek építésénél, a jövő robotjainak optimalizálásánál hasznosítanánk” – jelentette ki Geert Folkertsma, az egyik fejlesztő.

Folkertsma hozzáfűzte, hogy ugyanezeket az ismereteket gyógyító célú robotoknál és robotikus megoldásokkal kiegészített művégtagoknál, beültetéseknél szintén figyelembe vennék.

A prototípus egyelőre 1 km/h sebessége aligha fenyegeti a valódi állat világelsőségét, a hatékony mozgáshoz viszont nagyon sokat tanulhatnak tőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés