Csupa rossz ok miatt félünk a mesterséges intelligenciától

2017. április 27. 8:00

Joon Ian Wong
Quartz
A közvélemény jobban fél az MI fizikai megvalósulásaitól, például önvezető autóktól és robotoktól, mint a potenciálisan több veszélyt jelentő előrejelző algoritmusoktól, diagnosztikai megoldásoktól, gépi döntéshozástól.

„A Royal Society felmérése alapján a britek a házi gépekbe, például önvezető autókba ágyazott mesterséges intelligenciáktól jobban félnek, mint az előrejelző vagy diagnosztizáló rendszerektől. Az ember közvetlen környezetében ténykedő robotoktól szintén tartanak. Lényegében minden megtestesült MI-formában több veszélyt látnak, mert fizikai fájdalmat asszociálnak hozzájuk.

Az egyre hatékonyabb gépitanulás-rendszerektől való félelemnek egyébként lehet alapja, különösen, ha méretezhetők, működésüket titok övezi és vannak romboló hatásaik. Ha elfogult az adatforrás, megbolondulhatnak a biztonsági alkalmazások. Az egészségügyben szintén okozhatnak gondokat, például hibás diagnózisokkal, rossz döntéshozással, bár ezekre igen kevés példa található.

A közvélemény rosszul látja az érzékelt és a potenciális veszély közötti kapcsolatokat, de ez minden új technológiáról elmondható.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés