3D képi adatbázis segíti a robotkomornyikot

2017. május 1. 8:30
Szoftverek, robotok, különféle mesterséges intelligenciák háromdimenziós képi adatbázisból ismerhetik meg a fizikai valóságot.

A Müncheni Műszaki, a Stanford és a Princeton egyetemek kutatói kidolgozták a monumentális 3D adatbázis ScanNetet, többmillió annotált objektummal. Az adatbázis segítségével mélytanulással próbálják gépekkel megértetni a fizikai világot.

Az adatsort 3D kamerával szkennelt 1513 jelenetből alakították ki, az annotációkat önkéntesek szolgáltatták az Amazon Mechanikus Török platformjáról. A mélytanulás alkalmazással lehetővé vált tárgyak kizárólag formájuk vagy mélységi információik alapján történő azonosítása.

Siddhartha Srinivas, a Carnegie Mellon Egyetem tanára szerint az új adatsor remek kiindulási pont lakásbelsők gépi megismeréséhez, hatékonyan segíthetik például robotkomornyikok tájékozódását.

„Filmek számítógéppel generált képein láthatjuk, hogy a való élet vizualitásának szimulálása sokszor nagyon nem hiteles, a mélységé viszont egész valósághű” – jelentette ki a kutató.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés