Transzhumanizmus: elpusztítja magát az emberiség?

2017. május 12. 8:30

Rajat Chakraborty
The Transhumanist
A transzhumanizmus, a gépekkel való egyesülés, új képességek elérése egyrészt vonzó, másrészt sok kételyt is ébreszt.

„A transzhumanizmus emberek és gépek kombinációja, mozgalom, amelyben az ember vagy integrálódik a gépekkel, vagy gépszerűvé válik. Egyes elágazásai miatt nem mondhatjuk biztonságosnak. A transzhumán állapothoz vezető út nem az a csupa öröm és boldogság, mint amilyennek látszik.

Sokan ismerjük a mesterséges intelligencia melletti és elleni érveket. Az MI kezünkbe adja a döntést, hogy mit tegyünk az életünkkel. A transzhumanizmussal magasabb szintű tudatállapotot érhetünk el, de el is veszhetünk valahol. Sokan ezért próbálják elkerülni, hogy robotszerűvé váljanak.

Minden személy tudatossága egyedi. És jön is kérdés: miért tegyem ezt, megéri a szenvedés és a pénz? Tényleg szükségem van arra, hogy transzhumánná váljak? Ha igen, mit érhetek el vele?

Másik probléma, hogy a transzhumanizmus tagadja a halált. A szervezetbe juttatott fém- és műanyagrészek segítenek, hogy a test megjavítsa magát. Ettől a pillanattól kezdve nem rendelkezik többé a halál és a születés természetes adottságával. Egyes spirituális hagyományok segítenek megérteni, hogy egy nap meghalunk. A halál inspirál és motivál, életcélt ad.

Egyértelmű, hogy a transzhumanizmusnak vannak hívei és ellenzői. Gyenge és bizonytalan szellemeknek viszont nagyon félrevezető lehet, mert hiába vonzók és izgalmasak a potenciális képességek, egyáltalán nem biztos, hogy a végén úgy is lesz minden, ahogy előrejelzik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy olyan gép, amelynek életcéljai vannak, kíváncsi, stb, méltósága is van. Onnantól kezdve meg nem hasznos eszköz. Mármost, mi emberek hasznos eszközöket szeretünk előállítani...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés