Itt az első kvantumbiztos blokklánc?

2017. május 29. 8:30
Orosz kutatók bejelentették, hogy két kvantumtechnológiai megoldást egyesítve létrehozták a szuperbiztonságos blockchaint.

Az Orosz Kvantumközpont a napokban jelentette be, hogy kidolgozták az első kvantumbiztos blokkláncot (blockchain), amellyel a kriptopénzeket, minősített kormányzati kommunikációt és más kockázatos digitális tranzakciókat tesznek biztonságosabbá.

A központi felépítésű bankokkal ellentétesen működő, peer-to-peer (p2p) alapú blokklánccal megvalósult a különböző értékek felügyeletek, banki díjak, komplikált azonosítások nélküli egyszerű cseréje.

A központ a blokkláncot a kvantumkulcs-elosztás (QKD) és a poszt-kvantumkriptográfia (titkosítás) kombinációjával védi, és teszi – állítása szerint – megtámadhatatlanná. A technológia hagyományos aláírások helyett a QKD hálózat által létrehozott kvantumkulcsokkal hitelesített speciális blokkokat generál.

A bejelentésre a szakma a „várjuk ki, mi lesz belőle” attitűddel reagált. Steve Conway, a Hyperion (a korábbi IDC) elemzője szerint a megvalósuláshoz finomítani kellene a kvantumszámítások lehetőségeit.

„Kvantumkomputerek létrehozásának kihívása a qubitek (kvantumbitek) számának drasztikus növelése. A központ által kidolgozott blokklánc-biztonság tényleges alkalmazásához többezer qubit kellene. Meglepne, ha ebben a mérettartományban lennének, valódi cyberbiztonsághoz viszont ennyire lenne szükség” – nyilatkozta az elemző.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában