Hogyan tegyük biztonságossá az önvezető autókat?

2017. május 31. 8:30
Egyre közelebb az önvezető autók kora, a járművek biztonsága viszont még mindig sok problémát vet fel. Texasi kutatók egyedi megoldással igyekeznek támadásoktól megóvni a robotautók szenzorait.

A Texasi A&M Egyetem kutatói ütközéselkerülő és cybertámadásokat megelőző intelligens közlekedési rendszert fejlesztettek. Az önvezető autók szenzorainak úgynevezett dinamikus vízjelezésével igyekeznek megelőzni a támadásokat. Ezek a járművek lényegében kerekeken működő nagy számítógépek, biztonságuk viszont nehezebben oldható meg.

Az új rendszer 10 kamerája rögzíti az önvezető jármű prototípusok mozgását. A látásérzékelők megkapják a képeket és pontosan kiszámítják a jármű tartózkodási helyét, és hogy merre tart. Az információkat szerverre továbbítja, a szerver a járművek kontrollálására használja fel őket.

A kutatók az aktuátorokhoz rendeltek egy véletlenszerű egyedi jelet, vízjelet is. A vízjel statisztikai jegyeit a rendszer összes csomópontja ismeri, tényleges random értékei viszont nem nyilvánosak.

„Ha egy önvezető jármű közösségbe integrálódik, szenzorait mindenképpen meg kell védeni a támadásoktól” – nyilatkozta az egyetemen tanító P. R. Kunar.

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szerver azért kell, hogy a szolgáltatásért lehessen pénzt kérni.

Ez megoldható ad-hoc hálózattal is, nem kell szerver.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés