Szuperkomputeres gépitanulás-algoritmusok fejthetik meg az emberi agy misztériumát

2017. június 04. 09:00

Egészséges és depressziós személyek agyi adatain gyakorolt a Stampede 2 szuperszámítógép-rendszeren futó gépitanulás-algoritmus. Eredményei felettébb bíztatóak.

2017. június 04. 09:00

Amerikai kutatók (David Schnyer, Peter Clasen, Christopher Gonzalez és Christopher Beevers) tavaly megjelent megvalósíthatósági példája (proof of concept) azt sugallja, hogy a szuperszámítógépeken futó idegrendszeri vizuális adatokat osztályozó gépitanulás-algoritmusok adják a jelenleg legmegbízhatóbb információkat az emberi agyról.

A Texasi Fejlett Számítási Központ Stampede rendszerével elemezték depresszióban szenvedő betegek agyadatait, majd a rendszer 75 százalék pontossággal megállapította a nagyobb depressziós rendellenességeket.

A kutatók egészséges és depressziós páciensek adatait speciális (support vector) gépitanulás-algoritmusba táplálták, és felcímkézték a szerintük valamilyen szempontból jelentősnek vélt jegyeket. Az így kapott modell beszkennelte az újabb inputot, majd kategorizálta, hogy mi tartozik az egészséges, és mi a depressziós kategóriába.

Nyáron működésbe áll a még fejlettebb Stampede 2 rendszer, amely az USA Tudományos Alapja szerint remek számítási teljesítményével többezer kutatáshoz lesz „stratégiai nemzeti forrás.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik