Véletlenül saját nyelvet alkotott a Facebook mesterséges intelligenciája

2017. június 21. 8:30
A Facebook chatbotjai rengeteget gyakorolnak, hogy jobban kommunikáljanak az emberre. Gyakorláshoz nincs szükségük ránk, mert gépi tanulással nélkülünk is megoldható. Olyan jól megoldották, hogy közben saját nyelvet alkottak.

A Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatólabor (FAIR) mérnökei igencsak meglepődtek, amikor chatbotjaik („párbeszéd ágenseik”) teljesítményét igyekeztek felturbózni, és rájöttek, hogy a botok saját nyelvet hoztak létre.

A gépitanulás-algoritmusaikat használó botokat hagyták, hadd beszélgessenek kötetlenül, mert azzal is csak javul a csevegőkészségük. Idővel kezdtek eltérni a szkriptbe írt normáktól, és emberi beavatkozás nélkül generált teljesen új nyelven társalogtak.

Azért léptek szintet, hogy jobban megértessék magunkat velünk, és kiderült: nélkülünk még jobban kommunikálnak.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a botok hihetetlenül ravasz tárgyalók. Az alapok elsajátítását követően gépi tanulással és fejlett stratégiákkal próbáltak javítani a tárgyalások kimenetén. Annyira beletanultak, hogy például tudják már tettetni, hogy egyes tárgyak, árucikkek érdeklik őket, pedig nem. Aztán egy későbbi szakaszban simán feláldozzák ezeket. Hamis kompromisszumuknak természetesen eleve ez a célja. Így pedig a tárgyalás kimenete sokkal kedvezőbb számukra.

Nyilvánvalóan távol még a Szingularitás, a szuperintelligencia, de a Facebook chatbotjai nagyon komoly lépést tettek a valódi MI felé.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor már csak a politikusok agyába kell mindezt beépíteni.
Huxley.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés