Keresőmotor az emberi agyhoz

2017. június 26. 8:30
Egy európai uniós projekt 2013 óta igyekszik feltérképezni az emberi agyat. Az egyelőre egymással összeférhetetlen adatsorok, agyi képek és más adatok összekombinálásával terveznek keresőmotorként is funkcionáló szoftvert fejleszteni.

A 2013-ban indult és az Európai Bizottság által támogatott, tízéves és 1 milliárd eurós Human Brain Project (HBP) egyre közelebb kerül az emberi agy kereshető modelljének felépítéséhez. A kutatók nagyteljesítményű számítások, adatelemzés, szimuláció és modellező szoftver masszív ökoszisztémáját létrehozva igyekeznek megvalósítani a célt. A számítási műveleteket és magát a számítástudományt is az agy belsejéből kinyert adatokkal próbálják minden korábbinál hatékonyabbá tenni.

Az elmúlt két évben a projekt fontos szemléletbeli váltáson esett át, a szimulációról az agy részletes feltérképezésére tevődött át a hangsúly. A HBP neuroinformatikát, magasszintű analitikát és számítási alprojekteket egybekombinálva fejleszt kutatók számára hozzáférhető, egymás között megosztható szoftvert. A szoftverrel mindenféle agyi információ elemezhető lesz, tudósok adatsorokat integrálhatnak egybe, hogy minél többet megtudjanak az agy működéséről. Felhőszámításos szimulációval vezérelt virtuális robotrendszer lehet az első gyakorlati alkalmazások egyike.

A képalkotó, adatvizualizáló módszerek eredményeit felhasználva, az egyik csoport többszintű „agyatlaszt”dolgoz ki. A Lausanne-i Szövetségi Technológiai Intézetből (EPFL) koordinált projektben fontos szerepet játszó németországi Jülichi Kutatóközpontban dolgozó Timo Dickscheid szerint az egymással egyelőre inkompatibilis adatsorok egyeztetése jelenti az egyik legnagyobb kihívást.   

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés