Hogyan segíthetnek mesterséges intelligenciák, robotok betegeken?

2017. június 28. 8:30
Kanadai kutatók klinikai környezetben tanulmányozzák robotok és betegek kommunikációját. A mesterséges intelligenciával rendelkező gépekkel folytatott interakciók pozitívan befolyásolhatják betegségek kimenetelét.

Két kanadai egyetem, a McMaster és a Ryerson kutatói elindították az Okos robotok egészségügyi kommunikációért projektet. Lényege, hogy a közösségi robotikát (social robotics) és a mesterséges intelligenciát klinikákra is bevezessék. Ember-robot interakciós rendszeren keresztül fogják tanulmányozni az egészségügyi információk cseréjét.

A projektben fizikai és virtuális ember-robot interakciókat dolgoznak ki és elemeznek. Az interakciókból orvosok és ápolók pluszinformációkhoz jutnak a beteg viselkedéséről, jobban megértik pácienseiket, és így ezekkel az infókkal pozitív irányban befolyásolhatják a betegség kimenetelét.

„Izgalommal tölt el, hogy lehetőségünkben áll változtatni betegek klinikai helyzetekben mutatott aktivitásán, és kommunikációs szükségleteikhez alakított rendszerünkkel segíthetünk felépülésükben” – nyilatkozta a McMasteren tanító Hermenio Lima.

A közösségi robotba integrált kognitív számítási szolgáltatások gazdag forrásanyagot nyújtanak a két egyetem kutatóinak. A projekthez a Softbank Pepper nevű humanoid robotját és az IBM legendás Watson MI-rendszerét használják fel.

„Kezdeményezésünket megtestesített mesterségesintelligencia-alkalmazások fejlesztését és tesztelését célzó, egyetemi és ipari kutatási programok között beinduló együttműködés bevezetőjeként fogjuk fel” – jelentette ki David Harris Smith (McMaster Egyetem).

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés