Erdőváros Kínában

2017. június 29. 8:30
A környezetszennyezés elleni küzdelem jegyében Dél-Kínában elkezdték építeni a földkerekség első szinte teljesen zöld Erdővárosát. Elvileg 2020-ra készül el, világszerte sokan követhetik a példát.

A vietnami határ melletti Kuanghszi tartomány Liuzhou városa közelében, attól északra, 175 hektár területen, a Liujiang folyó mellett elkezdték építeni a Föld első „Erdővárosát.” A projektet a környezetszennyezés elleni küzdelem jegyében kivitelezik, és a zöld programjairól világszerte ismert milánói Stefano Boeri Architetti építésziroda tervei alapján valósítják meg 2020-ig.

A mintegy 1 millió, 100-nál többféle növénnyel, 40 ezer fával lefedett Erdőváros nagyjából 30 ezer embernek adhat otthont. A szinte teljesen zöld település az elképzelések alapján kb. 10 ezer tonna széndioxidot és 57 tonna környezetkárosító anyagot köt le, és 900 tonna oxigént termel évente.
E tevékenységek következtében a városban csökken az átlaghőmérséklet és a zaj, javul a levegő minősége, összességében pedig biológiailag változatosabbá válik az egész környék.

Az önellátó – és teljesen behálózott – Erdővárost megújuló energiaforrások, például geotermikus és napenergia éltetik. Kereskedelmi zónákból, lakónegyedekből, szabadidős terekből fog állni, két iskolával és egy kórházzal. Lizhouval gyorsvasútvonal és elektromos járműveknek kiépített út köti össze.

Ha sikerrel járnak, valószínűsíthető, hogy Kína- és világszerte máshol is sokan követik majd az úttörő kezdeményezést.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés