Valósággá válnak a kvantumszámítógépek

2017. július 4. 7:00
Néhány éven belül munkába állhatnak az első kvantumszámítógépek, széleskörű alkalmazásukra viszont még minimum egy évtizedet kell várni.

Ipari cégek és akadémiai szervezetek versengenek kvantumszámítógépek fejlesztésében, hogy melyiküké lesz az elsőbbség, ki fogja uralni a területet. David Schuster, a Chicago Egyetem kvantumfizikusa szerint még néhány év, és munkába állhatnak a kvantumkomputerek.

Kicsi molekulák és kémiai reakciók szimulálása lehet az első kihívásuk és megmérettetésük, de spekulatív gépitanulás-alkalmazások, például hibátlanhoz közeli kézírás-felismerés vagy önvezető járművek ütközés-elkerülése szintén a fontos korai tesztterepek közé tartozhat.

Mindezek ellenére az előrejelzések, szakértői vélemények szerint a kvantumrendszerek valódi potenciálját minimum téz évig csak kapirgálni, és nem kiaknázni fogjuk. Több ok miatt: egyrészt méretes hűtőberendezés kell hozzájuk, másrészt fenn kell tartani a kvantumbitek (qubitek) törékeny kvantumállapotait, harmadrészt ezeken a területeken, e hátráltató tényezők leküzdésében elég lassú a fejlődés.

A szakterületi előrelépés egyik fontos eleme, hogy minél többen érdeklődjenek a kvantumkódolás iránt, minél több tehetséges kvantumkódoló legyen. Szerencsére rendelkezésre állnak e téren rendkívül hasznos, sokat segítő nyilvános források, például az IBM Quantum Experience-e.

Ne felejtsük el, hogy a kvantumrendszerek által megoldandó egyre bonyolultabb feladatokhoz munkafolyamat közben kell korrigálni a hibákat, sok qubit között továbbítani az információt.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés