A vállalatokat elárasztják a megrendelések a német feldolgozóiparban

2017. november 23. 13:02
Hat éve a legnagyobb ütemben nőtt novemberben a német feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérése szerint.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) novemberi előzetes értéke 62,5 pontra, 81 havi csúcspontra emelkedett az előző havi 60,8 pontról. A piac csökkenést, 60,4 pontot várt novemberre.

A szolgáltatóipari BMI 54,9 pontra emelkedett novemberben az októberi 54,7 pontról. A piac a ténylegesnél magasabb, 55,0 pontot várt novemberre.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI novemberi előzetes értéke 57,6 pont lett az októberi 56,6 pont után. A piac az októberinél alig magasabb 56,7 pontot várt novemberre. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A német növekedés nagy lendületet vett, a feldolgozóipar két évtizede a legjobb teljesítményt mutatja – foglalta össze a vizsgálat megállapításait Phil Smith, az IHS Markit szakembere. A vállalatokat elárasztják a megrendelések, az exportpiacokról is, ami nagyban hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a fellendülés már a kapacitás határait feszegeti. Novemberben a valaha mért legnagyobb szállítási fennakadásokat mutatták ki például a beszállítói láncban.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés