Új technológiával a nagyobb nyereségért

2018. augusztus 29. 15:09

Kézdy Gergely
Növekedés.hu
Egy mezőgazdasági vállalkozó az öntőzőrendszerére kamerát szerelt és megtanította arra, hogyan különböztesse meg a beteg és az egészséges növényt. Interjú.

Milyen újdonságok vannak a technológiában, amelyet ma egy kkv-nak érdemes ismernie?

Digitális átalakulás, ipar 4.0 a dolgok internete, hiperkonnektivitás- bizonyára már mindenki hallott róla. Tanácsadók hada kínálja a különböző programokat, amelyből nehéz a választás. Pedig nem ennyire bonyolult az egész. 

Egyszerűen a folyamatokat kell optimalizálni, és értéket adni vele az ügyfélnek. Hadd mondjak egy példát: ha a barátomék pizzát rendelnek, a sok lehetőség közül mindig azt választják, ahol a neten nyomonkövethető hol tart a pizzakészítés folyamata és kiszállítása. Vagyis az alapfolyamat, a pizzakészítés nem változott semmit, csak modernizálva lett az elérés, aminek az eredménye azt lett, hogy értékesebbé vált így a szolgáltatás piacon, azaz többet adnak el. A digitalizálás ebben az esetben annyit jelent, hogy bár ugyanazt csinálom, mint a másik, csak összekötöttem az ügyfelemet a pizzájával a technológiai kütyük segítségével. Ez a nyerő taktika.

Akkor mit tanácsol a kkv-k vezetőinek, mire figyeljenek?

Legyenek hatékonyabbak. Egy megfelelő IT rendszer támogatásával azok lesznek. Ugyanez a helyzet a mesterséges intelligenciával. Egy mezőgazdasági vállalkozó az öntőzőrendszerére kamerát szerelt és megtanította arra, hogyan különböztesse meg a beteg és az egészséges növényt. Így a lehető leghamarabb értesül arról, hol kell beavatkoznia, hisz a gép jelzi neki, merre van valamilyen baj a növényeivel, így megteheti a szükséges lépésket. Ugyanez az állattenyésztésnél is igaz. Már van, ahol kamerák figyelik azt, hogy a telepeken hol van a beteg állat – a mozgása alapján ez jól meghatározható- , azt kiemelik, hogy meggyógyítsák, és megmentik a többit, nem fertőződik tovább az állomány. Hatékonyabbá, és értékesebbé válik az emberi munkavégzés. De mindennek a jól szabályozott folyamatok az alapjai. Anélkül nem lehet továbblépni, hiszen ez ad vázat az üzleti folyamatoknak.

(...)

Gazdaságilag megtérül az új technológiák bevezetése?

Igen. Van olyan kisvállalat, ahol ez hónapokon belül megtörtént. Tapasztalataim azt mondják, hogy nagyon pozitívan változtat a cégek gazdasági eredményén, ha kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket. Előfordult azt is, hogy egy cégvezető megkeresett, és jelezte, hogy a megszűnéstől mentettük meg a cégét, mert a folyamatoptimalizálás kisegítette őt adott helyzetéből. Valamelyest generációs kérdés is, hogy a cégek mennyire élnek a technológia adta lehetőségekkel. A családi cégekben a fiatalabbak már jobban figyelnek erre. Fontos nyitottnak maradni, túl azon, hogy a folyamatokat a lehető legjobban szabályozni kell.

A digitalizáció az üzleti modellekre is kihat. Például azok a vállalatok, amelyek az információ meglétéből éltek, a jövőben egyre több kihívóval fognak találkozni. Korábban ugyanis jól megvoltak abból, hogy behozták Távol-Keletről az árut és haszonnal eladták. Hamarosan ez már nem nagyon fog menni: azzal, hogy mindenki összeköthető a gyártóval, ez az üzleti modell kérdésessé válhat. Akinek tényleges hozzáadott értéke van egy folyamathoz, annak viszont megmarad, nő a profitja.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés