Welt am Sonntag: Spanyolország nem elég körültekintő a migrációs kérdésekben

2019. január 24. 11:08
A Welt am Sonntag 2019. január 13-i számában arról számol be, hogy Spanyolország az esetek döntő többségében regisztráció vagy bármiféle hivatalos ellenőrzés nélkül engedi tovább az Európába érkező migránsokat. A fentiek bizonyítása érdekében három bevándorló útját követték végig egészen Spanyolországba érkezésüktől az onnan való távozásukig.

Az Európai Unió területére lépő migránsokat a spanyol kormány egy hazatérésre kötelező dokumentummal látja el, majd az érintetteket a választásuk szerinti EU-s tagállamba juttatja tovább. A Welt am Sonntag értesülései szerint azonban sokan regisztráció nélkül hagyják el Spanyolországot, ezzel is megnehezítve a visszakereshetőség lehetőségét. A német online hírportál azt írja, hogy a spanyol kormány és az irányítása alá tartozó menekültügyi hatóságok „eltanulták” a többi dél-európai EU-s tagállamtól, hogy a menekültáradatot az érkezők regisztráció nélküli továbbutaztatásával lehet kezelni. Ez azonban súlyos károkat okozhat olyan befogadó országoknak, mint például Németország. A regisztráció nélküli továbbengedés a lap szerint uniós jogot is sért.

A Welt am Sonntag által elvégzett esetvizsgálatból kiderült, hogy a három figyelemmel kísért migránsból kettő egy kormány által finanszírozott busszal, a harmadik pedig repülővel jutott ki Spanyolország területéről úgy, hogy semmilyen okmánnyal nem rendelkezett. Az El Español hírportál információi szerint Spanyolországban nagyjából 66.000 menedékkérelem vár még elbírálásra. Az állampolgári jogok biztosa még 2018-ban tarthatatlannak minősítette a spanyol állapotokat. A spanyol kormány vélhetőleg felismerte az intézményi hiányosságokat, ezért a menekültügyi hatóság létszámát 323 fővel bővítették. A német lap kétségesnek tartja, hogy ez elegendő-e, amikor Spanyolországban 2018-ban 55.570 fő nyújtott be menedékjog iránti kérelmet.

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erre mondja a magyar, hogy más farkával veri a csalánt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés