Pénz7

György László: Olyan vállalkozókra van szükségünk, akik otthonunknak érzik hazánkat

2019. február 28. 9:17
A Pénz7 és Vállalkozói Témahét keretében tartott tanórát György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban szerda délelőtt.

Előadását Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellájának felidézésével kezdte, amelyben az író tizennyolc éves énjével találkozik, aki számon kéri rajta korábbi terveit, vágyait. Lehet, hogy a vágyainkat végül mások valósítják meg, ugyanakkor fontos, hogy sose felejtsük el az érzést, amit a terveinken gondolkodás közben éreztünk – fogalmazott György László.

Saját tapasztalatai kapcsán kiemelte, habár jelenleg államtitkárként dolgozik, tud vállalkozóként gondolni a munkájára, mivel a közigazgatásban is fontos a célok világos kijelölése, a hatékony munkavégzés. Elmesélte, hogyan fogott saját vállalkozásba külföldi szakmai gyakorlata alatt, illetve miként jutott el odáig, hogy könyvet írjon a gazdaság működéséről, a gazdaságpolitikai kihívásokról.

A vállalkozóvá válás kapcsán három dologra hívta fel a hallgatóság figyelmét. Egyrészt az elhatározás fontosságára, valamint arra, hogy az elhatározásunk megvalósításához kellő kitartásra is szükség van. Az elhatározásunk pedig akkor erős és kitartásunk akkor rendíthetetlen, ha megőrizzük a kapcsolatot tizenéves énünkkel. Ez az elhatározás és kitartás a sikeres vállalkozók, általában a sikeres emberek alaptulajdonsága. Második tényezőként az államtitkár arról beszélt, hogy ötleteink csak akkor lehetnek sikeresek, ha találkoznak mások igényeivel, szükségleteivel. Ehhez pedig meg kell mérni, ki kell tudni fürkészni mások igényeit vagy éppen ki kell alakítani ezeket az igényeket.

György László szerint ez utóbbira viszont csak a legnagyobb zsenik képesek – Steve Jobs például abban volt zseniális, hogy nem a közvélemény-kutatásokra hagyatkozva alkotta meg okostelefonját, hanem ő maga alakította ki az igényt, amely aztán népszerűvé tette termékét.

Végül az utolsó tényező a sikeres vállalkozóvá válásban a képességek és kompetenciák megléte. Itt annyiban könnyebb a helyzet, hogy ezek tanulhatóak, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is az a célja, hogy ösztönözze és támogassa a fiatalokat abban, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és fejlesszék vállalkozó-szellemüket, hogy tudjanak és merjenek is új ötletekkel előállni, külpiacra lépni és meghódítani a világot. Magyarországnak ugyanis olyan vállalkozókra van szüksége, akik otthonunknak érzik hazájukat, értéknek tekintik térségük felvirágoztatását és azt, ha másoknak munkát adnak – mondta el az államtitkár.

A felvezetés után a gimnázium diákjai bemutatták az erre az alkalomra készített prezentációikat is. A hat csoport tagjai lehetséges megoldásokat dolgoztak ki arra, hogyan lehetne esernyőkölcsönző automatákat építeni; miképpen lehetne integrálni a börtönből szabadult elítélteket; milyen módon válhatnának jobbá az iskolai, óvodai menzák; mi segíthetné a nyelvtanulás megerősödését, illetve hogyan lehetne személyre szabottabb bevásárlást segítő weblapokat és telefonos applikációkat készíteni.

(Fotók: Szalai Ádám)

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés