Douglas Murray: A társadalmi feszültségek feloldásának legjobb módja a róluk szóló vita megnyitása

2019. augusztus 23. 11:47

A multikulturális államok valójában önellentmondáson alapulnak. Douglas Murray szerint erre világít rá az a konfliktus, amely egy kelet-londoni melegfelvonulás kapcsán robbant ki nemrég. A multikulturalizmust hangoztató narratívák nem képesek szembenézni a valódi társadalmi kérdésekkel, és nem vesznek tudomást az ember alapvető természetéről - szögezi le a neves brit publicista.

2019. augusztus 23. 11:47
null

A modern multikulturális állam valójában ellentmondásokon alapszik

Július végén meleg büszkeség felvonulást (Pride) tartottak Waltham Forestben, Kelet-London egyik városrészében. A kerületet általában úgy tartják számon, mint sokszínű negyedet, Waltham Forest lakói közül azonban nem mindenki reagált pozitívan az eseményekre. A tiltakozók között volt egy muszlim nő, aki a teljes arcot elfedő burkát viselt. A felvonulóknak azt kiáltozta, hogy „szégyen, ti megvetendő emberek”. Az eseményről készült videó hamarosan meg is jelent az interneten. A felvétel és az arra érkező reakciók a szerző szerint rávilágítanak a modern multikulturális állam hazugságaira. A felvonulók közül egy személy a muszlim nő tiltakozására úgy reagált, hogy „ugyanezt állítják rólad, a rasszisták és a fasiszták”. Bár a rasszizmus és fasizmus vádja gyakran hangzik el napjaink közéleti vitáiban, Douglas Murray szerint valójában elmondható, hogy Nagy-Britanniában alig vannak rasszisták és fasiszták. Érdekes továbbá azt látni, hogy miközben valaki a sokszínűség zászlaját viseli, megbélyegzésben részesül a sokszínű társadalom egyik tagjától, valamint maga a zászló viselője is a muszlim nő többségi társadalomtól való különbözőségére hívja fel a figyelmet megjegyzésével. Mindezen tünetek – Murray szerint – a multikulturalizmus belső feszültségeire világítanak rá.

A gyűlöletellenes narratíva büntetéssel sújtaná a multikulturalizmus megsértését 

Murray szerint a másik sokatmondó reakció az esemény kapcsán az interneten megjelenő, a gyűlölet minden formája ellen való fellépést követelő szlogen megjelenése volt. Ez a követelés azt jelenti, hogy a muszlim nő verbális tiltakozásának következményei kell, hogy legyenek – lényegében büntetőeljárást szeretnének vele szemben. Murray szerint ezzel két probléma is van. Az egyik gyakorlati, hiszen a nő arca el volt takarva, így a megtalálása szinte lehetetlen. A másik viszont morális jellegű, mivel felvetődik a kérdés, hogy valójában milyen jogon kellene a rendőrségnek embervadászatot folytatnia a nő ellen. Mindezt csupán az abszolút gyűlöletellenes narratíva kéri számon.

Az emberi természet része, hogy megkülönböztetjük magunkat másoktól

Murray szerint az a baloldali program, amely úgy foglalható össze, hogy minden típusú gyűlölet ellen fel kell lépni, soha nem lesz megvalósítható. Nem fogja a társadalmon belüli ellentéteket feloldani, sőt, azok felismeréséhez sem vezet el. Az emberi természet alapvető ismérve, hogy más emberek, embercsoportok ellen averzióval viseltet – a baloldal kedvenc kifejezésével élve: gyűlöletet érez. Valójában ez a fajta megkülönböztetés nem irtható ki az emberekből. Mindig is lesznek olyan jelenségek a társadalomban, melyeket egy-egy csoport alapvetően el fog utasítani – sok esetben érzelmi alapon. A gyűlölet elleni harc olyan, mint a szeretet vagy a halál kiirtására való törekvés. Mindegyik jelenség hozzátartozik az emberi léthez. A baloldal ott hibázik, hogy tabuként kezel bizonyos jelenségeket, és kísérletet sem tesz arra, hogy megnyissa az erről szóló vitát. Vagyis a problémák gyökerét, a társadalmi feszültségek okát nem érti meg, és nem is törekszik arra, hogy megértse, pedig a multikulturális társadalmakban – a bennük jelentkező feszültségek okán – kifejezetten szükség lenne a viták megnyitására.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2019. október 18. 01:41
"az a baloldali program, amely úgy foglalható össze, hogy minden típusú gyűlölet ellen fel kell lépni, soha nem lesz megvalósítható" Addig nem is, amíg azonosnak veszik az el nem fogadást az ellenérzéssel, a kritikát az uszítással. Nem adok neki szájra puszit, nem ölelem át, elkerülöm, nem tetszik, nem értek vele egyet, másképp látom a világot, ellenzem, nem megyek bele az általa javasolt helyzetbe, másra szavazok, felszólalok ellene, rámutatok a hibáira és tévedéseire, túlzónak tartom, szerintem elfogadhatatlan, másokat is megpróbálok meggyőzni a helytelenségéről, érvelek ellene, kifogásolom a viselkedését, nem támogatom az elképzeléseit, ellenzem a támogatását, csendben eltűröm a hülyeségét, nem fogok vele kezet, felháborodok rajta, mindent megteszek ellene, áskálódok ellene, felvonulok az ellene indított menetben, táblákkal tiltakozom ellene, szidalmazom, kővel dobálom, feljelentem, fegyvert fogok ellene: ez mind "gyűlölet". És például mindenki rasszista, aki ezek bármelyikét elköveti nem fehér emberrel szemben. HÁT NEM. GYŰLÖLÖM AZ ÁRNYALATOK NÉLKÜLI, EGYOLDALÚ, DOKTRINER GONDOLKODÁST. OSTOBA, ERŐSZAKOS VISELKEDÉSNEK TARTOM. FELSZÓLALOK ELLENE, AMIKOR CSAK TEHETEM.
Lombi
2019. augusztus 24. 12:52
Ez a cél. Megosztani a társadalmakat, minél kissebb kasztokra.
Antigoné
2019. augusztus 24. 12:44
Az egész világ egy nagy kommunikációs lufi, amit a "mindighaladók" töltenek meg naftával, mely egy idő múlva robbanni fog. Persze, a "mindigmaradók" lesznek a hibásak.
Óbor Dezső
2019. augusztus 24. 12:44
Az embercsempész NGO-behozzáz a migránsokat, akik gyűlölik a buzikat,-is, ezzel keresztbe tesznek az LMBTQ-s homoszexuális lobbinak.....gratulálok lesz itt még bandaháború az biztos! ....aberrált bűnözők háborúja....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik