Önjáró robot pusztítja el a koronavírust a Semmelweis Egyetemen

2020. május 20. 13:58

A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC-fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét, közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.

2020. május 20. 13:58
null

A közlemény szerint a robot az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes külső klinikai tömb tisztán tartásában is.

Mint írták, a Dániából beszerzett, csaknem harmincmillió forintba kerülő fertőtlenítő robot a napokban állt munkába. A legkorszerűbb fejlesztések eredményeként létrehozott műszer jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze és az első ilyen berendezés Közép-Európában.

A robot által használt UVC-fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust, köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is másodpercek alatt képes inaktiválni tudatta az egyetem.

A robot önjáró tulajdonságának köszönhetően nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal rendelkezik. Az úgynevezett betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerülve az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgen osztály gyors és hatékony sterilizálására. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.

A robotot a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. vásárolta, a vételár felét a száz százalékban magyar hi-tech cég, a másik részét az alapítvány fizette.

(MTI, képünk illusztráció.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PalepoIi
2020. május 26. 13:15
Akkor mégsem az ima?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik