Robotséfet tanítottak meg omlettet készíteni kutatók

2020. június 03. 09:15

Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.

2020. június 03. 09:15
null

A Cambridge-i Egyetem kutatói, akik a Beko háztartásigép-gyártó céggel együttműködve gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez, az IEEE Robotics and Automation Letters című folyóiratban mutatták be  eredményeiket, amelyek online is elérhetők lesznek a virtuális IEEE nemzetközi robotikai és automatizálási konferencián (ICRE2020), olvasható az egyetem honlapján.

A sci-fi írók, futuristák és tudósok évtizedek óta áhítoznak robotséfre. A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek már prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek kulináris jártasságától.    

„A főzés nagyon érdekes probléma a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó” – mondta Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint kihívás megtanítani egy robotot étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a számítógépes látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá. Ráadásul az ízlés személyenként különböző, a főzés egy minőségi munka, míg a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el.

A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított. „Az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyen elkészíthető, de nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést”, magyarázta Iida.

„Az elkészített omlett jóízű volt, jobb, mint amire számítottunk” – tette hozzá Iida.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. június 12. 21:26
Nehogy azt higgye valaki, hogy a robotforradalom közel van. Ha az ilyen fejlesztéseket közelről megnéznénk (mert cikkek azok vannak dögivel, hetente), akkor azt látnánk, hogy nagyon korlátozott körülmények között tudnak működni. Egy embernek oda kell tenni a robot "keze" ügyébe a dolgokat, fel kell nyitni a tojástartót. Ha ki is tudja venni a hűtőből, akkor sem rakhatod bárhova a tojást, de ha egy másik cégtől veszed, ahol a tartó más alakú és máshogy nyílik, akkor már nem működik stb. stb. stb. Ezer probléma van, amit mind le kell programozni, és akkor még csak tojásrántottáról beszélünk. Az önvezető autót is jól eladták a népnek, de valahogy kereskedelmi forgalomban nem lehet normális országokban kapni (kivéve, ahol megkenték a politikusokat, pl. USA, de lehet még ott sem). De működni nem működik. Ezt onnan lehet tudni, hogy ha működne, már mindenkinek az lenne. De az ilyen véleményemért a sok hülye mindig leüvölti a fejemet. Álomvilágban élnek, elektromos autóval, napelemmel, szélkerékkel álmodnak, oszt közben elszedik tőlük a sok, kőolajjal megkeresett pénzüket. :-) (és vesznek az árán szénbányát meg olajmezőt :-) ).
Robur
2020. június 12. 16:15
Nagyszerű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik