Miért „hazai pálya” a konzervativizmus az amerikai dolgozók számára?

2020. július 30. 17:30

Helyesen értelmezve a konzervatív politika az emberek szándékából, az emberekért  formálódik.

2020. július 30. 17:30
Patrick J. Deneen

„Az értelmiségi réteg szerint a konzervativizmus az elit ideológiája, amely a vagyon, a státusz és a hatalom megőrzését hivatott biztosítani a tehetősek számára.

A történelmet – ideértve a modernkor történetét is – áttekintve arra juthatunk, hogy a konzervativizmus politikai álláspontként értelmezve nagyon is harmonizál az kevésbé tehetős réteg igényeivel és társadalmi hivatásával. A konzervativizmus politikai kiindulópontként természetes fogékonyságot mutat a stabilitás megőrzésére, továbbá a család, a civil közösségek és az egyház által közvetített értékek védelmére.

Napjainkban a kapitalizmust, a monopóliumokat, a globalizmust, a kozmopolitanizmust és a gazdasági, társadalmi egyenlőtlenségeket illető legélénkebb és intellektualitásukat tekintve nívót közvetítő kritikák többsége nem a baloldal, hanem a konzervatívok legújabb generációinak irányából érkeznek.

Ma a konzervativizmus egyre inkább élvezi a dolgozó réteg támogatását. Ami igazán sürgető az az, hogy a jelenleg uralkodó hamis egalitáriusokat önazonos konzervatív vezetőkre cseréljük, akik tevékenyen védelmezik, támogatják azokat az értékeket, amelyekből mindenki profitálhat, vagyoni vagy társadalmi körülményektől függetlenül.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. augusztus 14. 03:50
A konzervatív gondolkodás a világon mindenütt az élhető társadalmi modell, a békés gyarapodás eszménye. Az egyre kótyagosabb és erőszakosabb világmegváltó tanokkal szemben a jelen boldogulására a jelen élhetőségére koncentrál és nem egy valamiféle csodás jövőkép farigcsálásával foglalkozik, amiben kezdetben sokaknak rossz lesz - a zászlóvivőknek nagyon jó - de aztán a jövő no, az csodás lesz. Kár hogy eddig a világon sehol nincs erre példa, de a nagyon fejletteket és élen haladókat ez csak még agresszívabb tettekre ösztönzi.
egyvilág
2020. július 31. 15:44
Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik