Amerikai fejlesztés: hátizsákba rejtett geolokációs eszköz

2021. június 12. 17:37

Egy nemrégiben közzétett fotón látszik, hogy a Marine Raiders különleges osztaga városi tréninget folytat a tengerészgyalogsággal Tennessee államban. Az operátorok egyikén egy olyan hátizsák figyelhető meg, amiből egy csőszerű antenna áll ki – pont, mint egy akciófilmben. Mint kiderült, egy olyan geolokációs eszközről van szó, ami valós időben képes észlelni és bemérni az ellenséges jeleket.

2021. június 12. 17:37
null

A MARSOC (Marine Forces Special Operations Command) Raven gyakorlatokkal készíti elő az osztagot következő bevetésére. A képen látható, hátizsákból kiálló eszköz a Joint Threat Warning System (JTWS) eszközcsalád része. Az új hordozható rendszer pontos képességei még nincsenek tisztázva, de annyi biztos, hogy a gyakorlat során – úgy, mint a való életben – fontos információforrásként szolgálhat.

Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának (SOCOM) 2019-es tájékoztatója szerint a rendszer képes nagyon magas és ultra-magas frekvenciák (VHF/UHF) iránykeresési képességének biztosítására. Az eszközök rendelkeznek geolokációs és lehallgatási képességekkel is, melyekkel meghatározhatják a rádiófrekvencia forrását, és ha nincs titkosítva képesek annak lehallgatására.

Ezen kívül razziák és egyéb akciók, valamint speciális felderítő műveletek végrehajtása során segíthet meghatározni a célpontok helyzetét és intelligens adatok összegyűjtésére is képes. Az is lehetséges, hogy a rendszer bizonyos típusú robbanószerkezeteket is észlelni tud, ha valamilyen távoli eszközzel, például mobiltelefonnal állnak összeköttetésben.

Minél kisebb, annál intelligensebb

Bár újnak tűnhetnek, az ilyen ember által hordozható rádiófrekvenciás készülékek és a robusztusabb jelzőrendszerek nem számítanak újdonságnak, hiszen az amerikai haderőnél is széles körben elterjedt alkalmazásuk. A JTWS különféle változatai már évtizedek óta hatékonyan üzemelnek. Magukban foglalják a pilóta nélküli vagy pilótával rendelkező repülőgépekre, hajókra és szárazföldi járművekre tervezett rendszereket.

A számítástechnika fejlődése és az elektronikai eszközök folyamatos miniatürizálása mellett a jelzőrendszerek és az elektronikus hadviseléshez szükséges eszközök képességei jelentősen javultak, míg méretük egyre csak csökken. Emellett pedig nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás megjelenése forradalmasíthatja az intelligens adatgyűjtést és az elektronikus hadviselést egyaránt.

Nem is meglepő, hogy a fejlett, elektronikus hadviselési képességek az amerikai hadsereg minden ágában megtalálhatóak, legyen szó a hagyományos vagy a különleges műveleti egységekről. Ez a lépéstartás szempontjából is fontos, hiszen ellenfeleik (például Kína és Oroszország) szintén egyre gyorsabbak az újabbnál újabb mesterséges intelligenciával rendelkező hadviselési eszközök fejlesztésében, így elengedhetetlen, hogy Amerika hadserege is naprakész legyen. 

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik