A jövő megérkezett: Kína kizárólag robotokkal, 3D-nyomtatással épít egy 180 méter magas gátat

2022. június 05. 17:20

Kína az ipari mérnöki munka határait feszegeti: robotok segítségével 3D-nyomtatnak egy 180 méter magas tibeti gátat, amely évente akár 5 milliárd kilowattóra vízenergiát is biztosíthat. A teljes folyamatot mesterséges intelligencia segítségével automatizálják.

2022. június 05. 17:20
null
Takács Zsolt

A projektek mögött álló mérnökcsapat egy nemrégiben megjelent tanulmányban megfogalmazott hipotézisét fogja tesztelni a valóságban. A Yangqu erőmű tervezett építése várhatóan körülbelül két évig fog tartani.

A 3D-nyomtatást a múltban már használták néhány őrült dologra: protézisek, orvosi implantátumok, szervek, sőt még élelmiszerek vagy – ambiciózusabb esetben – házak nyomtatására is. De ez

az új projekt, ha megvalósul, valóban próbára teheti a technológiát.

A South China Morning Post által elsőként közölt hír szerint az egész projektet robotok fogják megvalósítani. A lap információ szerint a nyomtatóktól kezdve a buldózerekig, a burkolókig és a hengerekig mindent a mesterséges intelligencia fog autonóm módon irányítani.

A buldózereken elhelyezett érzékelők lehetővé teszik a mesterséges intelligencia számára, hogy figyelemmel kísérje a szerkezet stabilitását a nyomtatás során. A legtöbb más típusú 3D nyomtatáshoz hasonlóan a gátat is rétegesen nyomtatják majd.

A teljes nyomtatási folyamat során az emberi irányítás nélküli gépek szállítják majd az anyagokat az építkezés helyszínére. Ez a tényező a lap beszámolója szerint kiküszöbölheti az emberi hibákat.

Ha elkészül, a gát fele olyan magas lesz, mint a világ legmagasabb gátja, a tádzsikisztáni Nurek-gát, amely 300 méter magas. A világ vitathatatlanul leghíresebb gátja, a Nevadában található Hoover-gát mintegy 221 méteres eséssel rendelkezik.

A 3D-nyomtatással épített gát körülbelül 10 000 évig állhat.

A gát logisztikájáról vagy sajátosságairól még nem sok információ látott napvilágot, és az építkezés sem kezdődött meg.

Az ehhez hasonló hatalmas szerkezetek automatizálásának ötlete az ipar 4.0 egyik alappillére. Azaz: robotok alkalmazása az emberek helyettesítésére olyan munkakörökben, amelyek potenciálisan veszélyesek, vagy ahol az emberi hiba láncreakciót okozhat kiemelten fontos részét képezi a fejlődésnek.

Ez azonban jelentős ellenérzéseket is kiváltott, mivel a kritikusok szerint az embereket helyettesítő robotok magasabb munkanélküliséghez vezethetnek, vagy jelentős átképzési kezdeményezéseket tesznek szükségessé.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2022. június 09. 11:53
Nem semmi. De miért kell azokra a robotokra fejvédő?
eius
2022. június 06. 14:51
Van erre nyugat válasz: https://mandiner.hu/cikk/20220419_high_tech_iphone_emoji_terhes_ferfi_gender
Sany Xepi
2022. június 06. 14:50
Hát azért nem kell ide Fudan, mert nehogy már megismerjünk egy két modern technológiát. Aljas baloldali szarok ezt akarják.
Nehidd El
2022. június 06. 14:50
Közvetlenül széndioxidból. Ha leírnám, hogy van egy ilyen technológiám, másnap a tordaik és fegyőrök egymást túlüvöltve átkozódnának, hogy a magyar kormány még nem vette meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik