Egyetlen ország védett az energiaár-inflációval szemben Európában

2022. június 30. 11:06

Az energiaárak növekedési üteme szinte egész Európában elképesztő. Egyetlen ország van, ahol ez az inflációs mutató egyszámjegyű, miközben Skandináviában, Belgiumban, Luxemburgban vagy a Baltikumban nem ritka az ötven százalék feletti energia-áremelkedés.

2022. június 30. 11:06
null
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Az orosz-ukrán háború jelentős mértékben dobta meg a koronavírus-válság utáni helyreállás miatt eleve emelkedő trendben mozgó energiaárakat. Ha azonban ez még nem lett volna elég, az Európai Unió döntéshozói által meghozott szankciók ennél is jobban megdrágították az öreg kontinens országainak rezsiköltségeit. Az orosz uráli olaj ára ugyanis az elmúlt hónapokban stabilan 35 dollárral volt olcsóbb, mint az Európai alternatíva, a Brent olaj. 

Tekintettel arra, hogy az EU az embargó előtt nagyjából napi 5 millió hordó olajat vásárolt Oroszországtól, ez azt jelenti, hogy

csupán az olajembargó potenciális költsége az EU számára éves szinten 60 milliárd dollár felett van. Ezt a brutális költséget pedig az Európai Unió lakosainak és vállalkozásainak kell megfizetnie magasabb áram-, gáz- és benzinköltségek formájában. 

Lényeges, érzékelhető védelmet az elképesztő energiaár-inflációtól egyetlen európai állam lakosai kapnak. A magyar kormány rezsicsökkentése 2013 óta védi a magyar családokat a fűtési- és áramköltségek növekedése ellen, 2021 novembere óta pedig a benzinárstop is jelentős összegeket hagy a magyarok pénztárcájában. Mindezek eredőjeként az energiaárak hazánkban növekedtek a legkisebb mértékben egész Európában (lásd 1. ábra). 

1. ábra: Energiaár-infláció Európában áprilisban. Forrás: OECD. 

Ahogyan a grafikon is jól mutatja:

az egész öreg kontinensen egyetlen olyan állam van, ahol az energiaárak növekedése nem kétszámjegyű. Ez az egyetlen állam pedig nem más, mint Magyarország.

A mi 7,5 százalékos mutatónk közel harmada a 19,0 százalékos szlovák értéknek, nagyjából negyede a 27,5 százalékos lengyelnek, és majdnem ötöde a 34,6 százalékos csehnek. 

De nem csak a V4-es országokban tapasztalhatóaknál kedvezőbb a magyar helyzet. A 35 százaléknál is magasabb svéd és német energiaár-infláció is közel ötszöröse a hazainak, a luxemburgi 42,9 százalék és a dán 49,3 százalék nagyjából hatszorosa, a litván 49,3 százalék, a belga 54,1 százalék és a görög 54,3 százalék megközelítőleg hétszerese, az észt 73,0 százalék közel tízszerese, míg a holland 83,1 százalék több, mint tizenegyszerese a magyar értéknek. 

Kijelenthetjük tehát, hogy mind a rezsicsökkentés, mind pedig a benzinárstop kiválóan vizsgázott. A magyar családok a kormány előrelátásának köszönhetően védve vannak a száguldó energiaárak pénztárcába vágó negatív hatásaitól. 

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2022. július 09. 22:10
de télen is be fogsz tudni fűteni majd, míg máshol már nem olyan biztos ez
popzene
2022. július 06. 00:12
Tényleg? És mennyivel kevesebb inflációt érzékelsz a pénztárcádon keresztül, mint ami Hollandiában van (10,2%) az ott állítólag tízszeresére drágult rezsivel együtt?
Durca
2022. július 03. 22:47
A kutyát sem érdekli.
Íjász
2022. július 03. 22:45
Köszönöm a magyarázatot, de így jobbágyként inkább a pénztárcámnak hiszek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik