Először javult a külkereskedelmi egyenleg az elmúlt egy évben

2022. július 07. 09:09

A várt hiánnyal szemben májusban 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben az áprilisi 523 millió euró deficitet követően. Ez tíz hónapja az első többlet.

2022. július 07. 09:09
null
Szerző: Suppan Gergely, Magyar Bankholding

Az ipari termelés és az ipari árak növekedésének köszönhetően 27,6 százalékkal nőtt az export euróértéke, ugyanakkor az erőteljes belső kereslet és a drámaian dráguló nyersanyagok és energiaárak miatt 27,2 százalékkal nőtt az import euróértéke is.

Ennek megfelelően a májusi 135 millió eurós külkereskedelmi egyenleg 65 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti 70 millió euró többlethez képest, ami tizenkét hónapja az első javulás.

Az első öt hónapban 16,6 százalékkal nőtt az export, míg 27,3 százalékkal az import euróértéke, ennek megfelelően 4446 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 1457 millió euró hiányt mutatott az egy évvel ezelőtti 2990 millió euró többlettel szemben. 

 

Az orosz-ukrán háború érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat 

Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus emelkedése szignifikánsan rontja a cserearányokat, amit csak kismértékben ellensúlyozhat a gabonaárak megugrása. Az energiaegyenleg önmagában 2764 millió euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleg romlásához az első négy hónapban, azaz a romlás szignifikáns részéért ez felelős. Az Oroszország elleni szankciók és ellenszankciók, valamint

az ukrajnai háborús helyzet miatt visszaesik az oda irányuló export, bár ennek nagy részét át  lehet irányítani más piacokra.

A beszállítói láncok megszakadása miatt fennakadások lehetnek az ipari termelésben és az exportban. Összességében tehát jelentősen rontja a külkereskedelmi egyenleget. Az exportpiaci kilátásokat pedig az energia- és élelmiszerárak által vezérelt meredek infláció következtében a külpiacainkon csökkenő reáljövedelmek és vásárlóerő is ronthatja.  

Tavaly  az export euróértéke összesen 13,6 százalékkal, az importé 18,2 százalékkal nőtt, így az egyenleg 3722 millió euróval 1897 millió euróra romlott. 

Ellátási problémák

A beruházások és a fogyasztás élénk dinamikája miatt a külkereskedelmi egyenleg további romlására számítunk a következő hónapokban, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése folytán a második félévben már stabilizálódhat a külkereskedelmi egyenleg. A háború miatt azonban idén a várakozásunk szerint 2,4-2,5 milliárd euró hiányba fordulhat a külkereskedelem a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után. A kivitel kilátásai továbbra is kedvezőek lennének, mivel a korlátozások feloldásával jelentősen élénkülhetnének külpiacaink. A német ipari vállalatok, és különösen az autógyártók exportkilátásai bíztatók lennének, amit a magas megrendelésállomány is alátámaszt,

A Covid járvány újabb hullámai elleni kínai zéró tolerancia következtében átmenetileg bevezetett korlátozások szintén rontották a német exportkilátásokat, valamint az ellátási láncok újabb fennakadásait okozták. A kivitel kilátásait lényegesen korlátozza, hogy a drasztikusan dráguló energia és élelmiszerárak miatt a főbb felvevőpiacainkon jelentősen romolhat a vásárlóerő. A külkereskedelmi mérleg többletének csökkenését ugyanakkor nagyrészt a cserearányok energia- és nyersanyagárak miatti markáns romlása okozza. Mindezek hatására jelentős bizonytalanságok övezik az idei külkereskedelmi teljesítményt, azonban új kapacitások kiépülésével a következő években újra javulhat a külkereskedelem többlete.

 

A Makronóm Intézet szakértői kommentárja:

Az exportpiacokon aktív, jellemzően az ipari szektorokban működő vállalkozásokat kérdeztünk meg az exportértékesítésük alakulásáról. A válaszolók többségében optimistán tekintenek a következő időszakra, a vállalkozások döntő hányadát direkt módon nem érinti az orosz-ukrán háború, ugyanakkor exportcélországaikon keresztül a háború érzékelteti hatását
 
A vállalkozások nagy részénél az exportteljesítmény stagnált vagy növekedést mutatott az elmúlt hónapokban. Számos vállalkozás megemlítette, hogy a közeljövőben további terjeszkedésben gondolkodnak, melyeknek célországai között Szlovákiát, Romániát, illetve Kínát és az Egyesült Arab Emírségeket is említették. Ezek a bővülési tervek az export növekedésének irányába hatnak, valamint hozzájárulnak a külső egyensúly javulásához is, ahogyan azt a legfrissebb adatok is mutatják: 10 hónap után újra pozitívba fordult a külkereskedelmi egyenleg.  

A külkereskedelmi mérleg pozitív egyenlege fontos tényező a forint árfolyamának támasztásában is, ugyanis az exportáló vállalkozások devizabevételeiket jelentős mértékben váltják át forintra belföldi költségeik fedezésére, ami keresletet támaszt a magyar deviza iránt.

 A csökkenő exportteljesítményről beszámoló cégek elsődleges célországa Németország volt, így azon exportáló cégek szembesülhetnek kihívásokkal, akik erőteljesen függnek a német gazdaságtól. A német gazdaságban továbbra is tapasztalhatóak az ellátási lánc problémák, amelyet az orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus járvány elleni szigorú kínai korlátozások okoznak. Továbbá fontos kiemelni azt is, hogy az orosz gázszállítások visszafogása jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, amely igen súlyos következményekkel járhat az ipari megrendelésekre, és ezáltal közvetve a magyar exportra is.

szakértői kommentárja: Az exportpiacokon aktív, jellemzően az ipari szektorokban működő vállalkozásokat kérdeztünk meg az exportértékesítésük alakulásáról. A válaszolók a vállalkozások döntő hányadát direkt módon nem érinti az orosz-ukrán háború, ugyanakkor exportcélországaikon keresztül a háború érzékelteti hatását   A vállalkozások nagy részénél  az elmúlt hónapokban. Számos vállalkozás megemlítette, hogy a közeljövőben további terjeszkedésben gondolkodnak, melyeknek célországai között Szlovákiát, Romániát, illetve Kínát és az Egyesült Arab Emírségeket is említették. Ezek a bővülési tervek az export növekedésének irányába hatnak, valamint hozzájárulnak a külső egyensúly javulásához is, ahogyan azt a legfrissebb adatok is mutatják: 10 hónap után újra pozitívba fordult a külkereskedelmi egyenleg.   ugyanis az exportáló vállalkozások devizabevételeiket jelentős mértékben váltják át forintra belföldi költségeik fedezésére, ami keresletet támaszt a magyar deviza iránt.  A , így azon exportáló cégek szembesülhetnek kihívásokkal, akik erőteljesen függnek a német gazdaságtól. A német gazdaságban továbbra is tapasztalhatóak az ellátási lánc problémák, amelyet az orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus járvány elleni szigorú kínai korlátozások okoznak. Továbbá fontos kiemelni azt is, hogy az orosz gázszállítások visszafogása , és ezáltal közvetve a magyar exportra is.


(Kép: mmonline.hu)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. augusztus 13. 03:37
Gyorstájékoztató Közzététel: 2022. június 8 Külkereskedelmi termékforgalom, 2022. április (első becslés). 475 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány áprilisban https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/kue/kue2204.html
Namond
2022. július 22. 21:44
A KSH is biztos hülye! "Az idei első 4 hónapban a kivitel értéke 45 milliárd 97 millió euró (16 581 milliárd forint), a behozatal értéke 46 milliárd 641 millió euró (17 162 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi termékforgalom áprilisi adatainak második becslését július 1-jén teszi közzé a KSH." KSH HETI MONITOR KÖZZÉTÉTEL: 2022. 07. 06. https://www.ksh.hu/heti-monitor/kulkereskedelem.html
Armageddon
2022. július 20. 15:21
A milliárdokkal meg jól leléptek a rohatt komonisták:)
Armageddon
2022. július 20. 15:21
Mert kishitű elhajló vagy! Nem bízol a Párt vezető erejében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik