A robotok miatt nem lesz állásunk a jövőben

2015-11-05 13:29:06
Mitya Rajan
The Huffington Post UK
A robotok és a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások az Egyesült Királyágban az állások egyharmadát fogják már betölteni a következő 20 évben. Az emberi erőforrás elértéktelenedik, mert túl drága és nehezen helyettesíthető, a robot olcsó és könnyen fejleszthető munkaerő ezzel szemben.

A robotok és a mesterséges intelligencia alapú megoldások már az ajtóban állnak és kopogtatnak, nem kétséges ez lesz az a forradalom, ami alapjaiban rengeti meg majd a társadalmat és még jobban növeli a szociális esélyegyenlőtlenséget a következő 20 évben. Az intelligens számítógépek garmadája és a robotok a munkaerő piac harmadát fogják megszerezni a Guardian szerint a szigetországban (olcsóbbak és hatékonyabbak és nem kérnek nyári szabadságot, társadalombiztosításra sem tartanak igényt, igaz nem is adóznak). A Bank of America Merril Lynch divíziója egy 300 oldalas tanulmányban foglalja össze hogy a robotok és a mesterséges intelligencia, hogy fogja felbolygatni és felfordítani a munkaerőpiacot, növelve a társadalmi egyenlőtlenségeket. Az emberek többsége pedig majd hajléktalanként vegetálhat Anglia vidéki területein táborokba száműzve.

A robotok forradalmáról beszélnek és az alkalmazásukat a gőzgépek és az elektromosság forradalmához hasonlítják. Szerintük az emberiség egy hatalmas paradigmaváltás előtt áll, a robotok nemcsak az ipar területén fognak megjelenni és állásokat betölteni, de a hétköznapi életben és a szolgáltatóiparban is találkozhatunk velük majd nap, mint nap a jövőben. A legnagyobb problémát valószínűleg az egyre magasabb munkanélküliség fogja jelenteni és a szociális szolgáltatások kiterjesztése és elosztásának egyenlő biztosítása a fejlett országokban.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.