Parkolás Demszky-karóval

2015-12-06 09:33:17
Yukari Mitsuhashi
VentureBeat
Az Ecopa rendszere a Dolgok Internetével, vagyis okos oszlopokkal tudja a városi parkolást megkönnyíteni. Mindenki jól jár vele, csak a kialakítása kerül még sok pénzbe.

A parkolás valószínűleg az emberiség olyan problémája volt, van és lesz, amit időlegesen valahogy meg lehet könnyíteni, de teljesen megoldani soha nem lehet. Próbálkozások már vannak arra, hogyan lehet ezt „emberi módon” megoldani, születtek parkolásra közösségi és más okos mobilos megoldások, mint az Akippa Japánban, vagy a JustPark és a Park Circa a világ más részein, de messze vannak még a tökéletességtől, mindig van aki nem tud hova  parkolni a méregdrága Tesla-jával. Mint ahogy több mobil van már a világon, mint ember, így nem meglepő a sok gépjármű sem fér el mindig minden helyen.

A legújabb verzió a novemberben debütált Ecopa a Dolgok Internetét (IoT) használja fel a probléma megoldására. Okos szenzorokkal dolgozik, már induláskor tudunk foglalni előre parkolóhelyet a célállomáson. A mobil applikációval pedig leolvashatjuk ténylegesen mennyit időztünk a helyen, mennyibe kerül ez és fizethetünk is rögvest. Mindezt úgy teszi, hogy nincs semmiféle autó záró vagy blokkoló megoldás, mint a hagyományos megoldásokban (a rendszer Japánban indult itt a kerékbilinccsel próbálják a nem fizető parkolókat ösztönözni), hanem egy „Demszky-karó”-ba rejtették az okos technológiát és a szenzorokat. Vagyis minden egyes parkolóhelynél van egy oszlop, ez olvassa le a rendszámot, ezzel kommunikál a sofőr és valós időben tud mindent intézni rajta keresztül a parkolást menedzselő céggel. Érdemes az Ecopa rendszert beüzemelni, mert a rendelkezésre álló helyeket sokkal jobban ki lehet használni így, és 40%-al egyszerűbb egy rendezvényt is megszervezni egy ilyen dolgok internetén alapuló megoldással. Nincs tömeges parkolási mizéria, az Ecopa csendben a háttérben okosan működik. A felhasználóknak is jó megoldás, mert előre tervezhetnek és egyszeri befektetés a mobil applikáció és a kezdő díj, ezzel lehet örök oszlopunk meghatározott időre. A terület tulajdonosa viszont azonnal fix bevételhez jut, már 7 Demszky-karó  kiadása is elég szépen hoz a konyhára. Persze mire ez ideér majd hazánkba, addig már a repülő autó lesz a divat tudjuk. Mi mindig minden okos dologról valahogy lemaradunk itt a magyar ugaron. 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.