Videófelvételeken is lehet mérni a szív ritmusát

2016-02-15 07:19:09
A gépi tanulás módszerével az internetes videókon látható személyek szívritmusa is mérhető.

Már úgyis információt kaphatunk egy személy szívének állapotáról, hogy semmiféle fizikai kontaktusba nem kerülünk vele, csak egy videót kell megnézni róla. A trükk a videón látható személy bőrének a tónusának a változásában rejlik, ezt figyeli ugyanis egy szoftver és számítja ki a szívritmusát a mesterséges intelligencia.

Eddig egy ilyen orvosi vizsgálat csak a beteg jelenlétében és testi kontaktus által volt kivitelezhető, de az Imperial College London csapata kifejlesztett egy szoftvert, ami kielemzi és megbecsüli egy videó felvételből a szívritmusuk értékét. A program mind a hangot és a videót is egyaránt figyeli, a bőr tónusát és a beszélő hangszínképet (spectrogram). 
 
A szoftver működése mögött megint a mesterséges intelligencia rejlik, pontosabban az algoritmus a gépi tanulásra támaszkodva tanulta meg a szívritmus felismerését több alany megfigyeléséből. A kutatók el is készítettek egy prototípust (Palpitate), hogy élesben teszteljék mennyire akkurátus és hogy működik a megoldásuk a valóságban az emberkísérletek során.