Bemondásra számolja a kalóriákat a gép

2016-03-29 09:00:00
Egy új beszédalapú rendszerrel könnyebbé válik étkezéseink naplózása, jobban nyomon tudjuk követni, hogy egészségesen táplálkozunk, vagy sem.

MIT-kutatók különleges webes rendszerrel igyekeznek támogatni az egészséges táplálkozást. A rendszernek szóban elmondjuk, hogy mit ettünk, naplózza és elemzi az elhangzottakat, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) online adatbázisában keres hozzájuk releváns információt.

Az adatok a hozzájuk kapcsolódó ételek és menük képeivel jelennek meg, és ha a felhasználó úgy látja, hogy hibázott, pontatlan volt, írásban és szóban is módosíthat a leíráson.

A kutatók elsődleges célja a szavak funkcionális szerepének azonosítása, másodlagos a felhasználók szóhasználatának és az USDA adatbázis-bejegyzései közti összhang megteremtése volt.

Az elsőhöz gépi tanulást, a Mechanikus Török közösségi ötletbörzét (crowdsourcing) használták: kb. 10 ezer ételleírást gyűjtöttek össze, címkéztek fel, majd algoritmusokat küldtek rájuk, hogy mintázatokat mutassanak ki a funkcionális szerepüket azonosító szavak közötti mondattani kapcsolatokban. A másodikat – a felhasználói leírások minisztériumi adatbázisbeli megfelelőikre „fordítását” – a hasonló kaják szinonimáit (is) tartalmazó nyílt forrású Freebase adatbázissal oldották meg.

A rendszer természetesen okostelefonnal is remekül használható.