Emberi agyról mintázott chipek

2016-03-31 15:00:00
Agyunk idegsejtjeit, idegsejtjeink rendszerét utánzó chipet tesztelnek egy amerikai laborban.

Az emberi agy funkcióit utánozni hivatott 16 IBM TrueNorth mikroprocesszorral megpakolt egymillió dolláros számítógépet kezdenek tesztelni az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban (LLNL).

Mindegyik TrueNorth chipbe 5,4 milliárd tranzisztort tettek, a rendszer összességében 1 millió szimulált idegsejtből álló, szinapszisok masszív hálói által összekapcsolt hálózat. (A szinapszisok azok a sejt közötti kapcsolódási helyek, amelyeken keresztül az ingerület egyik sejtről a másikra terjed át.)

„A TrueNorth nagyon hasznos a mélytanulás-, és a gépitanulás-alkalmazások szélesebb csoportja számára is” – nyilatkozta Brian van Essen, LLNL-kutató.

A mikroprocesszorok az emberi agy alacsony energiafogyasztását is utánozzák: szemben a szerverek tipikus chipkövetelményével, ami akár 150 watt is lehet, a TrueNorth 16 chipje együtt is csak 2,5 wattot használ el.

Van Essen csoportja szuperszámítógépes feladatokat tölt fel a rendszerre, és bizakodnak, hogy a például atomalatti szintű részecskék interakcióinak szimulálásakor kiszűri a potenciális hibákat, és a cyberbiztonságban, videomegfigyelésben fontos mintázatokat azonosít.

„Nagyszerű, hogy tesztelik a TrueNorth-t. Nagyon hatékony. Viszont ki kell mutatniuk, hogy a vizsgált modellek elég pontosak” – véli Luis Ceze, a Washington Egyetem tanára.