Itt az első önvezető Uber-kocsi

2016-05-20 12:00:00
Pittsburgh utcáin teszteli önvezető Ford Fusion hibridautóját az Uber.

Az Uber közzétette Pittsburgh utcáin tesztelt önvezető autójáról az első hivatalos fényképet. Riporterek egy éve vették észre a Ford Fusion hibrid prototípusát. A radarokkal, lézerszkennerekkel és nagyfelbontású kamerákkal felszerelt jármű térkép-adatokat gyűjt és ellenőrizi, hogyan vezet. Adatgyűjtés közben mindig profi sofőr ül a volán mögött.

„Az elején vagyunk még, a mindennapos tesztek viszont folyamatosan javítanak az eredményeken. Jelenleg a technológia helyes használatára és a mindenki számára biztonságos úti körülményekre összpontosítunk” – írja a cég egy blogbejegyzésben.

A médiától első alkalommal Aaron Aupperlee, a Pittsburgh Tribune-Review újságírója vehetett részt tesztvezetésen, és figyelhette meg belülről a Ford Fusion működését.

Aupperlee előbb az útszakaszt ismertette, majd a következőket írta: „a jármű magától gyorsít fel, fékez, vezet és hajt végre más alapfunkciókat. Ha szenzorai autót érzékelnek ugyanabban a sávban, vagy ha olyasmit tapasztalnak, amit nem ismernek fel, nem tudnak mit kezdeni vele, hangos pityegéssel jelzi, hogy kikapcsolta az önvezető módot. A vezető bármikor átveheti az irányítást. A szenzorok forgalomból parkolni kiálló járműveket, szabálytalanul közlekedő gyalogosokat, biciklistákat és a River Avenue-n átmenő libákat egyaránt észlelték.”

Az autót nem véletlenül tesztelik Pittsburghben – Pennsylvania állam második legnagyobb városa ad otthont az Uber Fejlett Technológiák Központjának, ahol a Google-tól és a helyi Carnegie Mellon Egyetemről elcsábított robotikusok dolgoznak az autonóm vezetőtechnológián. A változatos környezet és a sok akadály szintén megfelel a tesztkövetelményeknek.