Mesterséges intelligencia a Szilícium-völgyben

2016-07-19 07:45:00
John Markoff
New York Times
Az MI ugyanúgy megváltoztathatja a Szilícium-völgyet, mint a személyi számítógép, majd az internet.

A mesterséges intelligencia és a robotika a Szilícium-völgy mostani átalakulásának motorjai. Ugyanolyan léptékű változást, egy új korszakot várnak tőlük, mint amilyet a személyi számítógépipar és a kereskedelmi internet hozott el.

„Akármikor jön egy új ötlet, a völgy rárajzik. Jó ötletre viszont várni kell, mert nem pattannak ki mindennap az agyakból” – nyilatkozta Jen-Hsun Huang, a Nvidia ügyvezető igazgatója.

Egyes technológusok szerint a mélytanulás-féle innovációk emberi szintű intelligenciához vezető platformot alapoznak meg, és a múlt sikertelen MI-kísérletei ellenére, sok befektető bizakodik, hogy a mostani megújult érdeklődésnek meg lesz a pozitív eredménye.

A völgyben legalább 19 cég tervez önvezető autókat, és hatnál többféle mobilrobot kerül kereskedelmi forgalomba. A CB Insights felmérése alapján a 2011-es 145 millió dollárról négy év alatt megnégyszereződött az MI startupokba fektetett összeg (681 millió 2015 végén). A mostani új befektetések 76 százalékos növekedést hozhatnak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Paul Saffo (Singularity University) szerint az MI iránti befektetői lelkesedés nagyon jellemző a magát folyamatosan újrafeltaláló és a legújabb technológiai trendeket követő Szilícium-völgyre.

„A völgy arra a gondolatra épült, hogy mindig van mód az újrakezdésre” – mondta.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.