Testiségből soha nem csap át szerelembe az ember-robot kapcsolat

2016-09-10 09:00:00

Ben Sullivan
Motherboard
Robotikusok között konszenzus alakult ki, hogy sem most, sem a belátható jövőben ember és robot között nem alakul ki szerelem.

„Szerelmes lehet-e valaha is belém egy szexpartnernek tervezett robot? És én, az érzelmi intelligenciával rendelkező ember beleszerethetek-e valaha? Ezek a kérdések kikezdik szerelem-definíciónkat, de kihívást jelentenek mind az emberi, mind a mesterséges intelligencia megértésében is. Ember és robot intim kapcsolata túljut-e valaha is a szexen?

A szexrobotok évek óta beszédtéma, MI-, robotika- és gyártómódszerek fejlődésével realitássá válnak. Nem sci-fik többé, hanem néhány klikkeléssel megtaláljuk az imádnivaló robotpartnert.

De 2016-ban, amikor egy MI sakknál keményebb játékban meg tudja verni az embert, még a legfejlettebb szexrobotot is előre kell programozni a személyiségével együtt. A True Companion Roxxxy Goldja alapszintű személyiséggel rendelkezik, azt szereti, amit mi szeretünk, azt nem szereti, amit mi nem szeretünk, érzelmi változatossághoz viszont extra személyiséget, például Frigid Farrah-t vagy S&M Susant kell megvenni és telepíteni.

Képesek lesznek-e ezek az érzelem nélküli robotok az MI segítségével egyszer kilépni lélektelen formájukból, és szerelmesebb viszonyt kialakítani társukkal, valami olyasmit, mint Spike Jonze Her-jében és Alex Garland Ex Machinájában?

Charles Ess, az Oslói Egyetem médiatanulmányok tanára szerint egyértelműen negatív a válasz. A robotikus-közösségben erős konszenzus alakult ki róla. A szerelemhez ugyanis első személyű tudatosság kell, tisztában kell lenni magunkkal, hogy vannak érzelmeink, vágyaink. A jelenállás és az előrejelzések szerint ma is és 2030-ban is kizárt a robotszerelem. A piacon kapható robotok zombik. Tudják, hogyan kell mozogni, és elég jól utánoznak érzelmeket. A jövőben még jobbak lesznek benne, elhitetik, hogy valamit éreznek felénk, és ez a trükk. A robotikának létezik egy mesterséges érzelmek nevű komoly alterülete, ami terápiás értelemben remekül működik, viszont semmi köze a valósághoz. Bizonyos körülmények között hibátlanok a szexrobotok, hosszú távon viszont azt akarjuk, hogy magunkért, komplett személyiségünkért szeressenek.

Kathleen Richardson, a De Montfort Egyetem robotetika kutatója és a Kampány a Szexrobotok Ellen vezetője szerint a szexrobotok nagyon speciális emberi jellegzetesség, az empátia fejlődését zavarják meg. Szerinte az emberek szextárgyként kezelésén alapuló újfajta – megalázó – technológiai tökéletességet képviselnek. Mindenki azt gondolja, hogy izgalmasak, de az izgalom gyorsan elmúlik, ha fel kell vinni a lépcsőn a 401b robotot, vagy ha elromlik a program, és felhívjuk a segélyszámot, végigmegyünk az automatizált opciókon ahhoz, hogy beszéljünk a robot problémájára megoldást kereső tanácsadóval.

De nézzünk távolabbra. Ha a jövőben a mesterséges intelligencia annyira fejlett lesz, hogy emberi szintű érzelemvilág is reprodukálható benne, morálisan helyes-e, ha emberek szerelemre használják ezeket a tárgyakat? Ess válasza megint kategorikus nem. Tiszteletben kell tartani őket, nekik is lesznek jogaik. A helyzet még zavarosabb lesz, ha megpróbáljuk definiálni, hogy mikortól beszélhetünk tudatosságról, mikortól nem tárgy egy tárgy. Érdemes megfontolnunk: ha eljutunk eddig a pontig, vajon utána is robotok lesznek a robotok?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.