Észak-Korea véletlenül felfedte teljes internetét, mind a 28 domént

2016-09-22 08:30:00

Jon Fingas
Engadget
A vékonyka észak-koreai internet minden csak nem szórakoztató honlapok gyűjteménye. Ráadásul a honlapok zöme elérhetetlen.

„Észak-Korea sok ok miatt nincs online, legyen az az alacsony életszínvonal vagy a világ közvéleménye elől mindent elrejtő kormány. Adjunk azonban még valamit a listához: nem is lehet sok mindent csinálni az észak-koreai interneten. Az ország ugyanis egy rosszul konfigurált szerveren véletlenül kiszivárogtatta doménnév-rendszerét, és az egész világ megtudhatta, hogy mindössze 28 .kp domén létezik. Egy Reddit-felhasználó gyorsan megállapította, hogy a doméneken lévő honlapok nem kifejezetten izgalmas olvasmányok.

Több esetben csak szigorúan funkcionális oldalak Air Koryo jegyvásárlástól kezdve a Korea hangja új állami brosúráig bármiről. A legérdekesebbek a Phenjani Nemzetközi Filmfesztivált, a Nemzeti Egység jóléti csoportot és sportokat mutatnak be. Az egyik, a friend.com.kp akár közösségi hálózat is lehet.

Ne számítsunk könnyű leskelődésre. Több honlaphoz egyszerűen lehetetlen hozzáférni. Talán, mert nem akarják, hogy Észak-Koreán kívül láthatók legyenek, vagy egyszerűen azért, mert annyira gyenge a nemzeti internetkapcsolat. Úgyhogy elégedjünk meg pár honlap screenshotjával. Valószínűleg ez a legjobb lehetőség, hogy lássunk valamit a digitális világ egyik legsötétebb, legelszigeteltebb sarkából.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.