Ősszámítógép az 1940-es évekből

2016-09-26 11:30:00
Rekonstruálják a világ egyik legrégebbi számítógépét, a brit EDSAC-t. Az őskomputer 2017-től ismét működni fog. A munkahelyszínre az eredeti fejlesztőket ismerő három veterán is ellátogatott.

1949-ben állt munkába a világ első tárolt programú számítógépe, az úttörő jelentőségű brit EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator). A gépet Maurice Wilkes (1913-2010) és csapata a neumanni elveket követve hozta létre a Cambridge-i Egyetem Matematika (későbbi Komputer) Laboratóriumában. Az első programot 1949. május 6-án futtatták le rajta.

Az EDSAC a korabeli technológiának megfelelően óriási méretű volt: a két méter magas gép négy négyzetmétert foglalt el, 3 ezer elektroncsövet tartalmazott. A parancsok papírszalagról érkeztek, másodpercenként 650 utasítást tudott végrehajtani. 1500-szor gyorsabban számolt, mint az ember.

A gépet sok tudós, matematikus és mérnök használta, köztük Nobel-díjasok is: John Kendrew, Max Perutz, Andrew Huxley, Martin Ryle. A díjátadáskor mindegyikük megemlítette az EDSAC-t.

A történelmi darabot most rekonstruálják a brit Nemzeti Számítástechnikai Múzeumhoz (TNMOC) tartozó legendás Bletchley Parkban, és előreláthatólag jövőre lesz működőképes.

A munkálatokat megtekintették az egykori EDSAC még élő veteránjai, Joyce Wheeler, akkori csillagász-hallgató és Margaret Marrs operátor, valamint Liz Howe, az EDSAC 2 egyik operátora. Mindhárman ismerték az eredeti fejlesztőcsapat tagjait, és elégedetten nyilatkoztak a rekonstrukcióról.