Mezőgazdaság a lakóházban

2016-10-27 08:30:00
Növénytermesztésre és haltenyészetre alkalmas rendszerekkel szerelné fel a jövő épületeit egy sheffieldi tervező.

A legoptimistább futurológusok szerint is komoly kihívások várnak a közeljövő generációira: csökkennek a természetes erőforrások, a klímaváltozással együtt járó felmelegedés, lakosság lélekszámának növekedése stb. Mindezek alapjaiban alakítják át az általunk ismert ökoszisztémákat.

Az optimisták a tudományra hagyatkoznak – úgyis találunk megoldást, mint mindig…

Mihai Chiriac (Sheffield Egyetem) elképzelése őket támasztja alá: 3D nyomtatott Akvapónikus Jövőháza városi környezetben hoz létre növénytermesztésre és haltenyészetre alkalmas ökoszisztémákat. „Az akvapónia élelmiszertermelési eljárás, amelyben a vízművelés (tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztése) és hidroponika (növények termesztése talaj helyett tápfolyadék segítségével) módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben.” (Wikipédia)

Az építkezéshez újrahasznosított bioműanyagot használnának, az otthonokban szinte bármilyen élelmiszer-szükségletet előállíthatunk. Az elképzelés és a háromszintes printelt ház kulcsa az akvapónikus rendszer: a hidropónikus környezetben a növények termőföld nélkül, víztároló fölé helyezett ágyásfélében növekednének. Magában a tárolóban halak és más vízi létformák élnének. Az ottani hulladékot ammóniadús tápanyaggá alakítanák növények számára. A rendszer lényegében zárt visszacsatolási hurokként (closed feedback loop) működne, és – Chiriac szerint – bármelyik mezőgazdaság-típusnál több élelmiszert eredményezhet.

Mindeközben a növények egészséges zöld környezetet teremtenek a lakók számára, és nem kell többé elmenekülniük a „nagyvárosi pokolból.”