Nyomtassunk bébi-univerzumot!

2016-11-03 14:00:00
A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás az univerzum csecsemőkorába, a legrégebbi fényhez vezet vissza. Erről készíthetünk most magunknak 3D nyomatot.

A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás (CMB) az egész világegyetemet kitöltő elektromágneses sugárzás a legrégebbi fény az univerzumban. Az atommagok és elektronok kb. 380 ezer évvel az ősrobbanás után álltak össze atomokká, és a fény (fotonok) számára átlátható lett a világegyetem.

Ebből az időből származik a korai univerzumról és a benne lévő szerkezetek, például galaxisok kialakulásáról mindennél többet eláruló CMB, amelyet az Imperial College London kutatói a Planck műhold hihetetlenül részletes térképei alapján kinyomtatnak.

A tervek már elkészültek, a modellek különféle hőmérsékleteket jelenítenek meg. A hőmérsékletkülönbségek az anyag változó sűrűségéhez kapcsolódnak. A változó sűrűség összefügg a csillagok, galaxisok, galaxis-csoportok és szupercsoportok létrejöttével.

A CMB fájljai ingyen letölthetők, nyomtathatók. Két fájltípusba sorolhatók: az egyiket egyszínű szerkezetek, a másikat a hőmérsékletkülönbségek miatti változatos színek jellemzik.