Elon Musk az űrbeli internet újjáépítéséből finanszírozna egy várost a Marson

2016-11-18 14:00:00
A Space X újjáépítené és szupergyorssá tenné az űrbéli internetet.

A SpaceX az amerikai kormány jóváhagyására vár, hogy a „világűrbeli internet újjáépítését” megkísérelve küldjön földkörüli pályára 4425 műholdat. Elon Musk vezérigazgató szerint a hálózat adná a bolygó nagytávolságú internetforgalmának zömét, a fogyasztói és üzleti forgalomnak pedig a 10 százalékát.

Ha a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) jóváhagyja, a legalább 10 milliárd dolláros projekttel megduplázódik a földkörüli pályán lévő műholdak száma. 800 műholdat abban a reményben lőnének fel, hogy az USA-ban, Puerto Ricón és az Amerikai Virgin Szigeteken javul a hozzáférés.

A kapcsolatot fénysebességgel juttatnák el az űrön keresztül, és a mai földi internethez szükséges routereknek csak a töredékére lenne szükség. Bíznak az 1 Gbps sebesség elérésében, ami 200-szorosa a mostani átlagfelhasználó internetkapcsolatának.

Az első műhold fellövéséről még nincs időpont, de Musk minimum 12-15 évvel számol a teljesen működő rendszer kiépüléséig. Az aktív műholdak tömegének fele, 385 kilós újak mindössze 1150 és 1275 kilométerre lesznek a Földtől.

Musk 2015. januárban beszélt először a projektről, és akkor mondta el, hogy a Marson építendő városhoz akarnak pénzt keresni vele.