Arcképből 3D modellt készít a mesterséges intelligencia

2016-12-13 08:30:00
Egy kaliforniai algoritmus rosszminőségű fényképeket alakít át kiváló minőségű, és ami még fontosabb, élethű 3D arcmodellekké. Régi Donald Trump és Muhammad Ali képeken is kipróbálták.

Az MI ütemes fejlődésével nagyon hasznos adattá válik a közösségi hálózatokra naponta feltöltött többmilliárd kép. Igényeik szerint, hirdetők, kutatók, állami szervek automatikusan felismernek arcokat, tárgyakra bukkannak, és sok más fejlett képelemzést végeznek.

Segítségükre lehet a Dél-Kaliforniai Egyetem új fejlesztése, egy alacsony felbontású képből döbbenetesen pontos 3D modellt generáló tanulóalgoritmus. Az arcot rekonstruáló ideghálót szokás szerint hatalmas példatáron gyakoroltatták, 2D képekből, például régi Donald Trump és Muhammad Ali fotókból kellett arcuk 3D textúráira következtetnie.

Az algoritmus a virtuális és a kiterjesztett valóságban különösen hasznos lehet: realisztikus avatárok dolgozhatók ki vele. Más kérdés, hogy biztonsági és személyiségi jogi szempontból problémákat okozhat, hogy ezek az avatárok meghackelhetők, és ha figyelembe vesszük, hogy a közösségi média következő fázisa a VR lehet, nem árt óvatosan bánni velük.