Merlin most madarakat azonosít

2016-12-20 11:30:00
Madárazonosító okostelefonos alkalmazással tudhatjuk meg, milyen fajt fényképeztünk. A Merlin nevű app 100-ból 90-szer igazat mond, persze csak akkor, ha a fénykép is jó minőségű.

A Merlin Madárfotó ID Észak-Amerika többszáz madárfaját gépi tanulással azonosító mobilapp. A Cornell Tech és a Kaliforniai Technológiai Intézet közös fejlesztése fényképekkel dolgozik.

Miután megnyitottuk az alkalmazást, megkérdezi, hogy okosteefonunkkal akarunk képet készíteni, vagy digitális kameránkról tennénk fel egy fotót. Rázoomolunk a madárra, megerősítünk helyszínt és időpontot, mire Merlin az általa ismert kb. 650 észak-amerikai madárfaj közül megmutatja a miénkhez legjobban passzolókat.

A kutatók szakemberek és önkéntesek gyűjtötte, a Cornell Ornitológia Laboratóriuma által hitelesített közel 1 millió fényképen gyakoroltatták. Azonosításnál végigfut az adatbázison, az év ugyanazon időszakában és ugyanazon a helyszínen megörökített fajokat veszi figyelembe. Munkájához az eBird program információit használja.

Jó minőségű fényképeken 90 százalék pontossággal dolgozik.

A kutatás célja mindenféle közösség számára elérhető nyílt platform létrehozása. Ha összejön, bárki készíthet pillangókról, békákról, növényekről, akármiről képi osztályozást.