Memóriachipből processzor

2017-01-06 14:30:00
Egy új technológiával ugyanott tárolhatók és dolgozhatók fel az adatok. A megoldással energiatakarékosabbá válhat az információtechnológia.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) és két német felsőoktatási intézmény új számítási áramkörével ugyanazon a helyen történhet az adatfeldolgozás és a tárolás. A technológia úgynevezett ReRAM memóriachipeken alapul. A kutatók be is mutatták, hogy a ReRAM hogyan dolgoz fel adatokat ahelyett, hogy szimplán csak tárolná azokat.

Hagyományos eszközök és számítógépek a memóriatárból a processzorba továbbítják az adatokat, az új áramkörrel viszont kimarad az adattovábbítás, és így időt és energiát takarít meg. Ráadásul kétszer gyorsabb is, mint a mai laptopok és mobileszközök processzorai.

A prototípus kettő helyett négy állapotban dolgozza fel az adatokat. Mivel a ReRAM más elektromos ellenállást használ információtárolásra, a tárolás még több állapotban történhet, jócskán felgyorsítva a számítógépek teljesítményét, és egyben le is bontva a jelenlegi teljesítménykorlátokat.

Az új megoldás következményeként a mostaninál sokkal hatékonyabb lehet az információtechnológia energiahasználata.