Kínai gobajnokokat is tönkrevert a Google AlphaGoja

2017-01-09 14:30:00
AlphaGo, a Google go-fenomén algoritmusa ezúttal kínai bajnokokat fektetett két vállra. nem egyszer, nem kétszer, hanem hatvanszor, és egyszer sem kapott ki.

A Google londoni DeepMindjának AlphaGoja – a dél-koreai go-szupersztár Lee Szedolt tavaly márciusban legyőző algoritmus – Master karakternek maszkírozva 60 go-csatát nyert meg kínai játékosok ellen, miközben egyet sem vesztett el.

A Master tényleges identitását felfedő Google elárulta: az algoritmus frissített változata kergette őrületbe játszmánként változó stratégiájával, kezdeti szokatlan pozíciós játékával humán ellenfeleit.

„AlphaGo teljesen felforgatta a játék feletti uralmunkat, meglátásainkat. Csak annyit tudok kérdezni, hogy évek múlva, miután rájövünk, hogy tudatosságunk, gondolkodásunk és választásaink mind rosszak, folytatjuk, és maradunk a hibás úton, vagy elutasítjuk magunkat?” – tette fel a kérdést Gu Li gojátékos.

A Master álcát azért találták ki, hogy az új AlphaGot névtelenül tesztelhessék – árulta el Demis Hassabis, a DeepMind ügyvezető igazgatója.

Sun Fuchun, a kínai Tsinghua Egyetem számítástudomány professzora szerint a közeljövő számítógépei több ma még ember által végzett tevékenységet abszolválnak majd.

„Az MI sokféleképpen fogja helyettesíteni az embert: gyógykezeléseknél, a hadseregben, tanári munkában, sőt, meghitt kapcsolatokban is” – nyilatkozta.