Minden ötödik fiatal rosszabbul alszik a közösségi média miatt

2017-01-18 11:30:00
Fáradtabbak az éjjel rendszeresen facebookozó walesi iskolások, mint azok, akik éjszaka egyáltalán nem használják a közösségi médiát.

A Walesi Társadalmi és Gazdasági Kutató-, Adat- és Módszertani Intézet (WISERD) munkatársai több mint 900 12 és 15 év közötti iskolással töltettek ki kérdőívet, hogy milyen gyakran ébrednek fel éjszaka közösségi médiát használni, és mennyi időt töltenek az ágyban álmatlanul. Életük különféle aspektusaival kapcsolatban (iskola, barátságok, külsejük) szintén meg kellett válaszolniuk kérdéseket.

Minden ötödik felébred, hogy bejelentkezzen. Egyharmaduk hetente minimum egyszer. A lányok inkább használják éjszaka a közösségi médiát, mint a fiúk. A szinte minden éjjel felébredők, reggel viszont rendszertelenül ébredők háromszor fáradtabbak, mint az éjjel egyáltalán nem közösségi médiázó vagy reggel mindig ugyanabban az időpontban ébredő társaik. Lényegében mindig fáradtak, és a többieknél sokkal kevésbé érzik boldognak magukat.

A tanulmány alátámasztja a gyerekek közösségimédia-használatával kapcsolatos növekvő félelmeket. De mivel az iskolai fáradtságra sokféle magyarázat adható, további kutatások szükségesek bármiféle következtetés levonása előtt.