Következőgenerációs számítások: mintázatok pixelek helyett

2017-05-28 09:31:00
A következőgenerációs elektronikus eszközöknek mai rokonaiknál eredményesebben és gyorsabban kell megbirkózniuk komplex adatok feldolgozásával, elemzésével. Erre találtak ki ígéretes megoldást a Michigan Egyetemen.

A Michigan Egyetem kutatói különleges memrisztor (memóriával rendelkező áramköri alkatrész, rezisztor) számítógépes áramkör prototípusát dolgozták ki. Megoldásuk a legfejlettebb mai rendszereknél is gyorsabban és kevesebb energiát fogyasztva dolgoz fel komplex adatokat, például képeket és videókat.

A prototípus által használt mintafelismeréssel lerövidíthető a hagyományos rendszerek energiaigényes képelemzése. Algoritmusa az úgynevezett „ritka kódolás” technikán alapul, azzal utasítja több fénykép hatékony elemzésére és újraalkotására a 32-esével elrendezett memrisztorokat.

A memrisztorok adatok ide-oda mozgatása nélkül szimultán tudnak többféle műveletet elvégezni. Ezzel az adottságukkal lehetővé válik nagymennyiségű jelet párhuzamosan feldolgozó, fejlett gépi tanulást használó új platformok kidolgozása.

A Michigan Egyetem rendszerét nagyon hatékony mintafelismerésre, és az eredeti input lehető legkevesebb eszközzel történő leírására tervezték. Valósidejű videofeldolgozásra és elemzésre is átméretezhető.