Nem rossz a magyar gazdaságpolitika teljesítménye

2020. február 26. 23:38

Verhetetlen befektetésnek tartja a lakossági állampapírt Zsiday Viktor befektetési szakember. Úgy látja, ha sikerül fenntartani a gazdasági és bérnövekedést, akkor nagyon nehéz lesz megingatni a Fidesz hatalmát.

2020. február 26. 23:38
null

Oláh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban.

Aggódjanak a piacok a koronavírus miatt?
Nagy felkavaró ereje lehet a vírus terjedésének a lélektani hatás miatt is: ha az emberek megijednek, otthon maradnak, nem mennek fodrászhoz, plázába, boltba, és ez gyors és súlyos visszaesést tud okozni. Van esély egy gyors, rövid recesszióra is a világgazdaságban, amellyel még egy hónapja sem számolt senki.

2013-ban írta azt, hogy hét bő esztendő következik a gazdaságban. Lehet ez akár nyolc, kilenc is?
Hosszabbra nyúlhat ez az időszak az uniós források miatt. Ezek a források a kormányzati vélemény szerint is hozzájárultak a növekedéshez, de nem szignifikánsan, szerintem viszont nagyon fontos gazdaságélénkítő hatásuk van, amennyiben csökkennek 2020–2021-ben, azt erősen meg fogjuk érezni. A nettó befizetők nem akarnak több pénzt adni, de a közép- és kelet-európaiak több támogatást akarnak. Ráadásul Lengyelországtól Bulgáriáig az egész régió sokat fejlődött, és az elmúlt öt-nyolc évben felzárkózott az európai középmezőnyhöz. Más régiók, például a mediterrán országok egyes részei ma joggal tarthatnának igényt azokra a pénzekre, amelyek nekünk jutottak. Emellett a nemzetközi fellendülési ciklus valamikor véget fog érni. Magyarországon nem a 2008-ashoz hasonló „hirtelen halál”– amely a GDP-növekedés összeomlását és sok munkavállaló utcára kerülését hozta – a fő kockázat, hanem az, hogy a növekedés lassan lecsökken három, kettő, egy vagy akár nulla százalékra. Túlzás pangásnak mondani, de veszély, hogy visszaállunk a sztenderd uniós növekedési pályához.

Ha uniós források nem lennének, akkor is találna forrásokat a gazdaság, alkalmazkodna.
Valószínűleg tudna alkalmazkodni, ebben van igazság. Kedvezőbb viszont, ha vannak olyan források, amelyeket nem kell visszafizetni, és az uniós források ilyenek. Sokkal nehezebb lenne, de lehetséges, hogy Magyarország nélkülük is tudna növekedni.

Tarthatunk-e válságoktól 2020-ban?
Nem félek attól, hogy idén sztenderd gazdasági válság következik be. A koronavírus okozhat még előre nem látható sokkot, de nincs, aki ennek bekövetkeztét felelősen megjósolja. 2018–2019-ben kisebb válságszerűség lezajlott, erre számítani is lehetett, Magyarország 2019 elejétől tartalékokat képzett. A jegybankok is intézkedtek: kamatot csökkentettek, újrakezdték a mennyiségi lazítást, a pénznyomtatást. Úgy látom, hogy a következő egy-két évben külső sokk nélkül inkább növekvő pályán lehet a világgazdaság.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!