Aszad győzelmének ára – pillanatképek Damaszkuszból

2020. március 12. 01:24

Az élettel teli városközpontokat, piacokat és tágas utcákat leszámítva Szíria nyomasztó romhalmaz.

2020. március 12. 01:24
Szalai Máté

Szíriában újabb fordulóponthoz értek az események, amikor a török katonai veszteségek miatt Ankara új offenzívát jelentett be a rezsim erőivel szemben. Ez volt az első érdemi alkalom a lassan kilenc éve tartó háborúban, amikor Bassár el-Aszad elnök egyébként is legyengült erőinek egy másik állami hadsereggel és nem milíciákkal kellett szembenéznie. Ilyen körülmények között utaztunk Damaszkuszba és Aleppóba, a rezsim által uralt területekre.

Első ránézésre a helyzet korántsem tragikus. Az újjáépítés ugyan még nem indult meg érdemben, a városközpontokban élénk élet folyik, a piacokon pedig az arab térségben megszokott hangulat vár minket. Gyümölcsök, húsok sorakoznak a boltokban, az utcán a magas üzemanyagár ellenére rengeteg az autó. A legtöbben múlt időben beszélnek a háborúról, nem véletlenül: a visszafoglalt területek java részén már nincsenek harcok, néhány kisebb-nagyobb merényletet – és a katonai célpontokra támadó török és izraeli légicsapásokat – leszámítva a biztonsági helyzet kielégítő. Ankara támadásai érzékenyen érintik a rezsimet, de az események nem fogják alapvetően megváltoztatni a polgárháború végjátékának dinamikáját.

És az érem másik oldala? Bár úgy tűnik, katonailag a háborút Aszad meg fogja nyerni, nagy árat fizetett érte. Egyrészt biztonságilag és gazdaságilag szinte teljesen kiszolgáltatottá vált Iránnal és Oroszországgal szemben. A helyiek is többször panaszkodnak a két szövetségesre, akiknek persze hálásak a segítségért, de érzik, hogy nem volt ingyen.

Másrészt az élettel teli városközpontokat, piacokat és tágas utcákat leszámítva az ország nyomasztó romhalmaz, amiért a kormányt több felelősség illeti, mint az ellenzéket. Az újjáépítés két-három éve visszafoglalt területeken sem indult meg érdemben, így az ember Damaszkuszban és Aleppóban autózva is élettelen, lerombolt házak és utcák között mozog.

Tíz év marad ki lassan Szíria történetéből
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!