Bírja majd az egészségügy?

2020. november 05. 01:01

Rekordszámú koronavírus-fertőzött, több ezer kórházban ápolt beteg és naponta közel száz halott – más országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre súlyosabb a járványhelyzet. Lesz-e elegendő ágy, védőeszköz, valamint szakorvos és szakasszisztens az egészségügyi intézményekben? Utánajártunk.

2020. november 05. 01:01
null

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

Tombol a koronavírus-járvány a világban: a fertőzöttek száma meghaladta a 46 milliót, és több mint 1,2 millióan haltak meg a betegségben. Itthon is napról napra több áldozatot követel a kór, hiszen szeptemberben a számuk alig haladta meg a tízet, novemberben pedig már volt olyan nap, amikor nyolcvannál többen haltak meg a fertőzésben. Az ellenzék azt hangoztatva, hogy a kormány felelőtlenül jár el a koronavírus elleni védekezés során, katasztrófát vizionál. Meg tud-e birkózni az egészségügyi rendszer a súlyosbodó járványhelyzettel? A Mandiner több egészségügyi szakember segítségével igyekezett tisztázni a kérdéseket.

Félmillióan lehetnek betegek

„Két hétig még biztos, hogy tendenciaszerű növekedést fogunk tapasztalni az elhunytak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak számában is” – mondja lapunknak Rusvai Miklós virológus. Ő annak is örülne, ha a halottaknak a száma nem haladná meg a napi százat a következő hetekben. Ami a napi esetszámokat illeti, október közepétől átlagosan kétezer új fertőzöttet diagnosztizálnak, ám ez az adat attól is függ, hány tesztet végeznek. November első napjaiban új rekord született: közel négyezer beteget találtak. Bár az aktív fertőzöttek száma október végén ötvenezer körül alakult, Rusvai szerint ténylegesen minimum tízszer ennyi beteggel kell számolni.

Szigorítások jönnek
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 2-án bejelentette, hogy a kormány kétnapos ülést tart, ahol újabb szigorításról döntenek, mivel a járványterjedés miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendők. Az intézkedések lapzártánk után lesznek ismeretesek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 2-án bejelentette, hogy a kormány kétnapos ülést tart, ahol újabb szigorításról döntenek, mivel a járványterjedés miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendők. Az intézkedések lapzártánk után lesznek ismeretesek.

Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg minimum félmillió covidos van az országban, vagyis a lakosság öt százaléka lehet érintett. „Csak a szerencsének köszönhetjük, ha eddig még nem voltunk betegek” – fűzi hozzá. A szakember ugyan azt gondolja, hogy a lakosság „csaknem százszázalékosan szabálykövető”, a vírus így is folyamatosan terjed, mivel már családon belül ragasztjuk egymásra a betegséget, ott, ahol az ember értelemszerűen nem visel maszkot. „De hát ez nem is várható el” – jegyzi meg.
Kérdés, hogy mennyire bírja majd az ellátórendszer a napról napra növekvő terhelést. Ezzel kapcsolatosan Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondja, védőeszközhiányt nem tapasztalnak, elég maszk, kesztyű, lélegeztetőgép áll rendelkezésre, „ágyból is rengeteg van, elegendő is lesz”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2020. november 06. 00:24
"A kérdés szerinte nem az, hogy korlátozások nélkül mennyi ideig lesz felszálló ágban a vírus, hanem hogy meddig fog tartani az úgynevezett platófázis, amikor is a napi megbetegedések, kórházba kerülők és halottak száma beáll egy szintre. "Ha a spanyolnáthából indulunk ki, akkor akár évekig is tarthat" - hangsúlyozza." persze-persze, évekig, IS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!