Beindulhatnak a visszatoloncolások?

2020. december 02. 12:57

Fontos, józan ítélet született egy spanyolországi bevándorlási ügyben, amely akár az illegális migránsok azonnali visszatoloncolási eljárását is felgyorsíthatná – kérdés, mennyire történhet paradigmaváltás ebben a sokaknak kényes témában.

2020. december 02. 12:57
null

Vargha Márk írása a Mandiner hetilapban.

November 19-én a spanyol alkotmánybíróság ítéletével megerősítette az Emberi Jogok Európai Bíróságának az azonnali visszafordítás (angol szóval pushback) kapcsán hozott, spanyol vonatkozású februári határozatát. A döntést a hatékony uniós határvédelem hívei akár mérföldkőnek is tekinthetnék, mégis kérdéses, hogy fordulatot hozna a migrációs tárgyú jogalkalmazásban.

Az európai migrációs csaták nemcsak a szárazföldi és tengeri határoknál, hanem a tárgyalótermekben is folynak. Illegális bevándorlással összefüggő intézkedései kapcsán először állt büntetőbíróság elé egy volt miniszter: az olasz Matteo Salvinit emberrablással vádolják, ítélet jövőre várható. Nello Musumeci szicíliai tartományi elnök a központi kormánnyal csapott össze. A közigazgatási per – amelynek tárgya az volt, hogy a közegészségügyi veszélyhelyzetben gyakorolt hatásköre kiterjedhet-e a sziget táboraiban uralkodó higiéniai és távolságtartási helyzet elégtelensége miatt a létesítmények lezárására – eljárásjogi okokból megszűnt.

A kerítésmászók veresége
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának másodfoka, a Nagykamara február 13-án az alperes Spanyolországnak adott igazat az öt éve folyó N. T. és N. D. kontra Spanyolország perben. A határozatot a spanyol alkotmánybíróság minapi ítélete is megerősítette. Mi is volt a jogvita tárgya?

Az Afrika partjainál fekvő, 12 négyzet-kilométeres spanyol várost, Melillát három párhuzamos kerítés választja el Marokkótól. A kissé homorú külső kerítés 6, a középső 3, a belső ismét 6 méter magas. A spanyolok éjjel is látó, fejlett kamerarendszerrel, mozgásérzékelőkkel, valamint a legtöbb helyen mászásgátló rácsokkal szerelték fel a hármas kerítést, amelyen négy legális határátkelőhely található. A felperesek – N. D. 1986-os születésű, mali és N. T. 1985-ös születésű, elefántcsontparti állampolgár – úgy döntöttek, hogy az átkelőknél való jelentkezés helyett a kerítés megmászásával jutnak be az Európai Unió területére. Hogy ezt eséllyel tehessék, csatlakozniuk kellett az egyik tömeges kerítésostromhoz, amely Melillában – és a másik enklávéban, Ceutában – is elő-előfordul. 2014. augusztus 13-án hajnalban körülbelül kétórás eltéréssel két roham is érte a rendszert. Az elsőben 600-an vettek részt, közülük 500-nak nem sikerült eljutnia a belső kerítésig. A két felperesnek igen, és órákat ültek a kerítés tetején, mígnem délután a spanyol határőrök létrával le nem terelték onnan.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. december 03. 14:44
"a gyakorlat amúgy sem felel meg az "egyetemesen elismert emberi jogi sztenderdeknek" " Én, a Gyula meg az Ottó (a Tót Ottó) elismerjük, tehát egyetemesen elismert.
luzitanxaver
2020. december 03. 12:56
"Az európai migrációs csaták nemcsak a szárazföldi és tengeri határoknál, hanem a tárgyalótermekben is folynak." Sőt, ott folynak csak igazán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!